Без категорії

Лабораторія в сільській амбулаторії

Нове обладнання для сільських амбулаторій придбали у Хмельницькій громаді

Це медичні лабораторні аналізатори крові та сечі. Першими освоїли новий апарат в Олешинській амбулаторії. Для олешинців — це чудове придбання, адже більшість різноманітних послуг мешканцям цього великого приміського села досі доводилося отримувати лише в місті. А це не для усіх зручно, особливо для пацієнтів поважного віку, яким і до місцевого медичного пункту часто важко дістатись — підводить здоров’я.
“Тепер ми в амбулаторії робимо на місці і загальний аналіз крові, і розгорнутий. Вся процедура, починаючи від забору крові, безкоштовна, займає буквально 10 хвилин, — розповіла фельдшерка загальної практики сімейної медицини №14 КП “Хмельницький міський центр ПМСД №2” Тетяна Петляк. — Саме стільки часу людина чекає на аналіз сечі і з результатами вже йде до лікаря”.
Є пацієнти, які приходять до амбулаторії ледь не щодня: щоб контролювати рівень крові та сечі в організмі, вимірювати тиск, виконувати інші процедури та приписи. І для них дуже важливо і зручно, що все можна зробити швидко і на місці. Єдиному поки що в Олешині сімейному лікарю доводиться щодня приймати понад три десятки відвідувачів. “Найчастіше люди звертаються з серцево-судинними проблемами, гіпертонічною хворобою, — поділилася Аліна Зіняк, медсестра цієї амбулаторії. — А тепер почастішали звернення з алергічними реакціями через укуси різних комах. Село наше велике, наразі задекларовано 2 тисячі 300 чоловік. Тому в нас щодня багато людей, які звертаються за різною допомогою”.
Нове обладнання Хмельницький міський центр ПМСД №2 закупив для чотирьох сільських амбулаторій. Адже забір аналізів — одна з безкоштовних послуг первинної ланки. “Вартість кожного такого комплекту понад 230 тисяч гривень, — повідомила директорка КП “Хмельницький міський центр ПМСД №2” Людмила Головко. — Це дуже важливі придбання, бо пацієнти на місцях можуть отримати необхідну первинну допомогу. Це також зменшує навантаження і на міські лабораторії. Плануємо встановити таке обладнання ще в Давидковецькій, Бахматовецькій та Пироговецькій амбулаторіях. Медичний персонал пройшов відповідне навчання, всі необхідні препарати, обладнання для цієї процедури також у нас є”.
У планах міської влади щодо розвитку сільської медицини – оновлення наявної матеріальної бази, обладнання, комфортні та сучасні приміщення амбулаторій. Загалом у Хмельницькій територіальній громаді потребують ремонту близько 20 закладів охорони здоров’я. Наразі для п’яти сільських амбулаторій виготовляють проєктно-кошторисну документацію. Олешинська амбулаторія — одна з них.
Сільськими амбулаторіями міська влада почала реально опікуватися з початку 2021 року. І очікування позитивних змін для сільських мешканців виправдані: адже наші села, це, переважно, території людей похилого віку, для яких проблеми збереження здоров’я набагато складніші, ніж для містян: адже далеко не в кожному селі можна отримати необхідний спектр первинної медичної допомоги. Наповнення сільських амбулаторій сучасним обладнанням — вагомий крок реальної турботи про комфорт і здоров’я людей.

Тетяна Русанівська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *