Без категорії

Влітку – про зиму

Надворі липнева спека, і в таку пору мало хто з нас переймається, якою зима буде. Та й в останні роки місто не потерпало від масштабних комунальних аварій, які раніше супроводжували ледь не кожну зиму. Аби з жовтня ми мали тепло, комунальники готуються до нового сезону ще від квітня. Вже четвертий місяць у Хмельницькому триває профілактика, реконструкція та заміна мереж гарячого водопостачання та опалення.

Володимир СКАЛІЙ,
директор КП “Хмельницьктеплокомуненерго”

У 2020 році сесією міської ради було затверджено інвестиційну програму підприємства «Хмельницьктеплокомуненерго». Цьогоріч для її реалізації передбачено освоїти майже 30 мільйонів гривень. Це і власні кошти підприємства, і з міського бюджету. Програму затверджено виконкомом міської ради і Національною комісією, ліцензіатами котрої ми є. Вона складається з трьох розділів: виробництво тепла, транспортування і постачання.
На цей рік по виробництву тепла передбачено капітальний ремонт двох потужних котлів, понад 20 мегават кожен, на вул. Бандери, 32, і по проспекту Миру, 99. Також запланована реконструкція обліку електроенергії, згідно з новим законодавством. На ці роботи передбачено майже 5 млн грн. Торік, за інвестпрограмою, були здійснені реконструкції мережі газопостачання і обліку газу. Щодо транспортування, то в цьому році також майже 5 млн грн передбачено на реконструкцію та заміну теплових мереж. Ми запланували обсяг у 4 кілометри. Вже реконструйовано понад 2 км тепломереж за технологією теплоізоляції, яка захищає від шкідливих впливів води, особливо гарячої. Це також енергозберігаючі технології, які зменшують до 5% втрати тепла. Впроваджуємо їх ще з 2000 року. Минулого року замінили 32 км теплових мереж. З 2016 року замінюємо щороку по 4 км. А загалом, з 2000 р., вже реконструйовано понад 70 км теплотраси. Це значний обсяг, якщо врахувати, що це двотрубна система. Тобто, треба це число помножити двічі. Враховуючи, що в місті понад 200 км мереж, то є ще над чим працювати.
Також у нас на балансі – 62 котельні і стільки ж центральних теплових пунктів, 10 когенераційних установок, що виробляють власну енергію, яка забезпечує підприємство і надлишки реалізовує. Ообслуговуємо внутрішньобудинкові мережі, це 463 будинки. Є ще цілий комплекс невідкладних робіт, які виконуються за власні кошти підприємства. До прикладу, частково замінено деталі котла по Трудовій, 11.Є ще чимало невеликих котелень, 10 дахових, де встановлені малопотужні котли, по 50-100 квт, є для індивідуального опалення. Їх строк експлуатації значно менший – 10-12 років. На цей рік більше 10 цих котлів потребують заміни. Підготовчі заходи до опалювального сезону 2021-2022 почалась ще з грудня минулого року. Нині готовність загальної мережі становить 55-60 відсотків.
Чи зменшується ризик аварійних ситуацій, особливо взимку? Аварійних ситуацій значно поменшало, а раніше, до реконструкції, прориви були десятками. До речі, зараз завершуємо заміну тепломережі під дорогою по вул. Перемоги.
Щодо тарифів на теплопостачання, то в Хмельницькому тарифи на гаряче водопостачання досить низькі в порівнянні з іншими містами. Це завдяки тому, що ми проводимо масштабну модернізацію. До прикладу, теплова мережа, яка йде від котельні по вул. Бандери, 32, до мікрорайону Озерна (близько 3 км магістралї), раніше була діаметром 700-800, з поганою ізоляцією. Були величезні втрати тепла. А коли ми замінили труби на менший діаметр, це зменшило й втрати тепла. І, звісно, попередньо ізольовані труби – також економія тепла. Крім того, власне виробництво електроенергії дає 5-6% економії. Це також впливає на зменшення тарифу. І ще – у нас 9 котелень працює на твердому паливі, це також допомагає заощаджувати енергоносії. На даний час, коли газ знову подорожчав, у нас влітку сім котелень працюють на твердому паливі. Завдяки всім цим заходам зменшуються витрати на виробництво тепла, і, звісно, вдається стримувати тарифи.
Безперечно, на платоспроможність людей за комунальні послуги вплинули карантинні заходи. Ми це відчули повною мірою. Адже коли людям потрібні ліки, насамперед кошти витрачаються саме на ці потреби. Заборгованість населення за надані послуги зросла, і ми не змогли досягти 100-відсоткового збору платежів. Але більшість людей, все-таки, оплачують ці послуги, нехай і з затримкою. До початку пандемії майже 80 відсотків споживачів розраховувалися вчасно, нині ця цифра зменшилась. Та завдяки злагодженій роботі, реалізованим заходам нам вдалося досягти 97,5 відсотка розрахунків. В Україні ці показники нижчі. Тому ми вдячні нашим споживачам за відповідальне ставлення до оплати послуг. Але в цьому році, у зв’язку з ринком газу, ситуація змінилася. Якщо раніше обов’язки спеціального постачальника газу були покладені на НАК «Нафтогаз України», то цього року, з 20 травня, діє ринок газу. Тобто, якщо ти хочеш газ, необхідно було до 30 травня стовідсотково оплатити останні 12 днів травня. У червні-липні умови трохи пом’якшились, але 50 відсотків – це все одно попередня оплата. І якщо нам споживачі платять наступного місяця, і то не всі, ми маємо знайти кошти на попередню оплату. Інакше газ не постачатиметься.
До речі, багато міст України з 20 травня просто зупинили подачу гарячого водопостачання. Нам вдалося накопичити кошти на весну, щоб здійснити підготовку до опалювального сезону і успішно пройти літо, забезпечуючи споживачів гарячим водопостачанням. На осінь буде важче, це однозначно. У жовтні потрібно буде заплатити 50 відсотків за листопад, щоб закупити газ, і одночасно погасити заборгованість за вересень. Працюємо з міською владою, і з банками – для отримання кредитів. І, звісно, тариф наш не є економічно обгрунтованим:за 1 гігакалорію – 1480 грн. Він встановлений ще у 2018 році. Вартість газу з 1 січня 2019 р. закладена трохи більшою за 5000 грн. У цьому році ми уклали угоду з нафтогазовим трейдингом, і 1 грудня 2020 року в нас тариф мав уже бути 1866 грн га 1 гігакалорію. Але ми його не можемо застосувати й тепер, і гаряча вода коштує 93 грн за 1 куб.м. Причина – законодавчий хаос: є відповідний закон, але не вистачає підзаконних актів, не вистачає публічного договору, який ми вже могли б надати мешканцям і вже застосовувати нові тарифи. Сподіваємося, що ця робота буде здійснена нашим міністерством до початку опалювального періоду, і цей договір нарешті запрацює. Нині він на стадії перевірок та узгоджень між різними міністерствами. Згідно з новим законодавством, ми щороку маємо розробляти новий тариф. Поки ще ми є ліцензіатами Національної комісії, хоча урядова постанова вимагає передати все це у місцеві органи влади, і на місцях розробляти тарифну політику. Доки триває обговорення постанови Національної комісії про передачу, час затягується. Може бути так, що ми підійдемо до опалювального періоду, а невизначеність і у вищій владі, і на місцях ще триватиме. В такому випадку будемо застосовувати діючий тариф. Яким буде новий – покаже час. Можливо, такий, як є, можливо, трохи вищий. Все залежатиме від ціни газу.
Нині КП «Хмельницьктеплокомуненерго» разом з міською радою працює над тим, аби вчасно розпочати опалювальний період і визначити оптимальну тарифну політику.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *