Без категорії

Літня республіка запрацювала!

Після торішнього табірного затишшя через карантин
цьогорічний червень наповнив дитячими голосами
корпуси оздоровниць — стаціонарних літніх таборів. З бюджету Хмельницької міської територіальної громади на оздоровчу кампанію загалом виділено 5039,8 тис. грн, повідомили в департаменті освіти і науки міської ради.

Про безпечне оздоровлення подбали заздалегідь до початку кампанії “Літо-2021”, аби створити належні умови, зокрема, з дотримання карантинних норм, передбачених Головним санітарним лікарем України.Одні з найкращих оздоровниць, які належать Хмельницькій міській громаді, знаходяться в мальовничому куточу Поділля, поблизу села Головченці Хмельницького району: заміський дитячий заклад оздоровлення та відпочинку “Чайка” та рекреаційний центр “Берег надії”. Тут працюватимуть три зміни тривалістю 21 день кожна. За першу зміну в”Чайці”, яка стартувала одразу після завершення навчального року, 16 червня, оздоровиться 195 дітей, загалом, за усі три зміни — 585, у тому числі 350 дітей пільгових категорій.
Як відпочивається у головчинецькій оздоровниці юним хмельничанам? Традиційно, табірний день починається о 8 ранку зарядкою і сніданком. А далі — різноманітні види відпочинку: від активних ігор до виступів у караоке і турпоходів до лісу та річки. У “Чайці” діти не лише розважаються, а й розвиваються. До прикладу, в гуртку образотворчості “Палітра ідей”. Є вокальний та танцювальний колективи.
“А найбільше усім подобаються різноманітні квести у лісі, — розповідає вожата Зоряна Вінскевич. — І, звичайно, цікаві вечірні програми. Після такої насиченої цілоденної програми команда “відбій!” о 23 годині виконується блискавично. Я вже маю табірний досвід, вожатою працюю вчетверте. А от ті, хто вперше приступає до обов’язків вожатих, приймають клятву на вірність дітям і “Чайці”. У 9 загонах зараз відпочиває 179 дітей першої зміни. За ними і наглядають, і розважають 28 вихователів”.
“У даний момент найбільша вікова група у нас 12-13-річні діти, — додає старша вихователька Людмила Худецька. — Адже старші школярі у цей час ще зайняті підсумками навчального року, тож прибудуть пізніше, у 2-у і 3-ю зміни”.
“Через пандемію торік не вдалося оздоровити дітей, — зазначив заступник Хмельницького міського голови Михайло Кривак. — Цього року наші табори прийматимуть багато дітей пільгових категорій, на що виділено з міського бюджету 2 мільйони 700 тисяч гривень. Крім того, тут, звісно, відпочивають діти і за кошти батьків, які придбали їм путівки”.
“Чайка” подобається юним відпочивальникам, тому багато хто приїздить сюди не вперше. Діти зізнаються, що тут смачно годують, є багато друзів, та й до рідного міста рукою подати. А взагалі “Чайка” — це справжня дитяча держава: зі своїм прапором, гімном і статутом. І навіть є власна грошова одиниця, також “чайка”, якою преміюють за активну участь у табірних заходах. У кінці зміни на спеціальному ярмарку володарі “чайок” зможуть придбати за них шкільне приладдя, іграшки і солодощі.А вже за тиждень у табір заїде наступна зміна.
Відкрив дитячий оздоровчий сезон і рекреаційний центр “Берег надії”. Цей заклад спеціалізований, тому тут, зокрема, відпочивають діти з особливими потребами.
Андрій Гулько, директор рекреаційного центру “Берег надії”, розповідає: “Дітям розписана програма на перших 10 днів, потім всі наступні дні до закінчення зміни з ними вже безпосередньо займаються тренери з англійської мови, фізичного виховання, вожаті, реабілітологи. 15 червня до нас заїхали 24 юних спортсмени з товариства “Динамо” м. Хмельницького. Потім два заїзди підряд — діти учасників АТО-ООС, в кожному заїзді 55-60 дітей. Також відпочиватиме з ними команда “Пласту”. Протягом літа приймаємо дітей з обмеженими можливостями, які перебувають тут з батьками. Ще з минулого року ми готувалися, здійснили реконструкцію — утеплили частину корпусу, перекрили і повністю утеплили дах, зробили ремонт в кімнатах нового корпусу, поміняли вхідні двері. Усе коштом міської ради”.
Комфорт у “Березі надії”, справді, вражає. Після масштабної реконструкції тут облаштовано дві тренажерні кімнати, є комп’ютерний клас, необмежена зелена територія, сучасний малий стадіон, затишні місця для відпочинку з альтанками, простора їдальня вміщує 300 людей, є концертний зал на 140 осіб. Створюють комфорт і сучасні санвузли, ванни, душові кабіни.
Отож літо в розпалі. Не забудьте про оздоровлення ваших дітей: адже омріяні поїздки на море так і можуть залишатися мрією.До речі, мережа міських дитячих закладів оздоровлення та відпочинку дітей нараховує 29 закладів різного типу перебування і відпочинку, які працюють цього літа.

Тетяна Русанівська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *