Без категорії

Маємо трійцю призерів

Кожного року ЗНО стає маркером річної успішності українських випускників і показує сильні і слабкі сторони освітнього процесу. Нинішній рік — один з найважчих, адже більшу частину навчальних програм наші школярі змушені були опановувати онлайн. Відповідно, напередодні тестування послуги репетиторів стали незамінними для переважної більшості всіх, хто, починаючи з лютого, готувався до ЗНО.
Та й в “нековідні” роки підсумкові тестування вип’ячували чимало проблем освітнього процесу, який перманентно змінював хиткий реформаторський курс української школи. У позаминулі роки не втішили знання предметів з природничого циклу. Минулий рік став майже провальним у знаннях юних українців з державної мови. І експерти ще довго дискутували про причини такого слабкого знання державної її наймолодшими громадянами. Цього року всі заговорили про математику: щойно завершилось ЗНО з цього предмета, як виявилося, що понад 30% учасників не впорались з тестовими завданнями. Вони не змогли набрати понад 9 тестових балів з 67 можливих. Про це повідомили в Українському центрі оцінювання якості освіти ЗНО. І йдеться ж про успішних учнів, які збираються навчатися в університетах! Що вже говорити про “неуніверситетську” решту?
Тому звістка про те, що Владислав Самарук, випускник 11-Б класу фізико-математичного профілю Хмельницького ліцею №17, набрав 200 максимальних балів з математики, стала подією, без перебільшення, всеукраїнського рівня. Хлопець — багаторазовий учасник та призер олімпіад різних рівнів з математики, фізики та астрономії, член Малої академії наук.
Відразу дві хмельницькі випускниці – Наталія Пулим, учениця СЗОШ №8, та Вікторія Танасійчук з гімназії №1, також набрали 200 максимальних балів з англійської мови. На жаль, до “англійських” призерів не потрапив жоден випускник СЗОШ №1, яка спеціалізується на поглибленому вивченні англійської мови.
Наталія Пулим — багаторазова учасниця олімпіад різних рівнів з хімії, географії, біології, історії України, англійської мови. Вікторія Танасійчук три роки поспіль займала призові місця на олімпіадах міського та обласного рівнів.
Нагадаємо, основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання-2021 в Україні стартувала 21 травня. У переліку 8 предметів. Три з них обов’язкові (українська мова, математика, історія (або) іноземна мова), і четвертий на вибір: історія України, біологія, географія, фізика, хімія, англійська, іспанська, німецька та французька мови.
Наразі восьмеро цьогорічних випускників з Хмельниччини отримали по 200 балів за результатами ЗНО з хімії, англійської мови, фізики та математики. Таку інформацію оприлюднив Вінницький регіональний центр оцінювання якості освіти. Немає серед учнів області таких, що набрали 200 балів з фізики. Серед вісьмох “двохсотбальників” — семеро випускники 2021 року та один випускник минулих років.
Учням, котрі успішно складуть ЗНО цього року, держава обіцяє преміювання. Винагорода може складати до 100 тисяч гривень. Про це інформувала у березні цього року “Освіторія”. Преміюватимуть 30 найуспішніших випускників, які за сумою балів чотирьох предметів наберуть 790 балів і більше, в тому числі один предмет на 200 балів. ЇТакож є ще одна обов’язкова умова. На грошову винагороду можуть претендувати лише ті, хто вступатиме в українські виші.
До речі, минулого року, за особистим розпорядженням міського голови Олександра Симчишина, трьом нашим випускникам, які здобули по 200 тестових балів, були вручені іменні сертифікати по 10 тис.грн. А випускник гімназії №1 Дмитро Ярош отримав два сертифікати по 10 тисяч — за дві перемоги у ЗНО.
Цьогорічних переможців також очікує нагорода – імінні сертифікати , про це зазазначено в програмі розвиттку освіти міської ради.
Наразі оприлюднені ще не всі результати зовнішнього незалежного оцінювання.

Тетяна Слободянюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *