Акцент

Затишна теплиця у «Родинному затишку»

У Хмельницькому центрі комплексної реабілітації “Родинний затишок” реалізували проєкт “Дотик до природи руками “особливих”, який став переможцем «Громадських ініціатив». Це дало змогу втілити задум для соціальної адаптації підопічних закладу, а саме встановити теплицю, в якій вони вчитимуться вирощувати усіляку городину.

Листя шпинату та салату, розмарин, рукола, петрушка, базилик, редиска, огірки, цибуля. Все це розмаїття городини буквально за тиждень пустило паростки у змонтованій на території центру реабілітації теплиці. Гроші в розмірі 33 тисяч гривень заклад отримав з міського бюжету, як переможець мікропроєкту «Громадських ініціатив. За словами спеціаліста «Родинного затишку» Володимира Фурмана, розсаду будуть ще докуповувати – теплиця доволі простора, вкрита стільниковим полікарбонатом, який захищає рослини від потрапляння прямих сонячних променів, а конструкцію від руйнування.
Працюватимуть у теплиці підопічні центру. Їх тут 75 – це дітки з різними вадами, а саму ідею навчити вихованців “Родинного затишку” своїми руками вирощувати овочі та квіти хмельничани перейняли у Львівському центрі реабілітації.
“Проєкт для того, щоб вихованці центру самі могли посіяти ту квіточку, доглядали її, поливали, бачили, як вона росте, як збирати урожай. За кожним фахівцем буде закріплено по 5-8 дітей, і вони будуть поступово привчатися до роботи. Не всі, бо є дуже важка категорія діток. Дехто буде просто спостерігати за процесом, а дехто буде своїми ручками проривати, прополювати, збирати урожай, різати ту редисочку на нашій кухні і смакуватимуть, а це крок до самостійного життя і соціалізації ”, – каже директорка центру комплексної реабілітації “Родинний затишок” Антоніна Корчинська.
Нагадаємо, що завдяки програмі “Громадські ініціативи” торік у Хмельницькому реалізували 12 мікропроєктів. А цьогоріч переможцями програми визначили девʼять мікропроєктів: загальноміський чемпіонат із настільних ігор “Молодь у кубі”, фестиваль “MO/DNI – просування сучасного українського стилю в модну індустрію”, інклюзивний дитячий модний показ “Окрилені Ангели”, “Спортивне місто”, “Затишне коло”, мультимедійне обладнання для розвитку дітей з інвалідністю, спортивний ХАБ міста Хмельницького, cоляна кімната на базі РЦ “Берег надії”, “Мобільна трибуна”.
Загалом на співфінансування мікропроєктів з бюджету громади на 2021 рік спрямують 1 мільйон 146 тисяч гривень.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *