Актуально

Великодній Хмельницький

З нагоди найбільшого релігійного свята – Великодня Хмельницький прибрали, як писанку. На центральній вулиці Проскурівській розгорнулося п’ять тематичних фотозон. Центральна – український віз, який везе велетенські кольорові писанки. Вмоститися на стародавньому народному транспорті й зробити фото на згадку зможуть діти й дорослі. Можна буде сфотографуватися й у гойдалці, уквітчаній великоднім віночком із верби та весняних квітів. Традиційно до Великодня на Проскурівській вишикувалися 12 метрових писанок, на кожній із яких – символ фестивалів, започаткованих у Хмельницькому. З іншого боку писанок – напис імені міста. Орнамент подільської писанки – традиційно чорно-червоний.

Також прикрасили центральну вулицю звичайними писанками, розписаними візерунками різних куточків України й Поділля. Виготовляли їх місцеві майстри та вихованці дитячої школи образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва. Екскурсія фотозонами стане також цікавим уроком народознавства.

Минулі роки такі фотозони були яскравим доповненням традиційного міського Великоднього ярмарку. Але цьогоріч через карантин масштабні торги пасхальним крамом відмінили.

“Великодній ярмарок готували, це мало бути цікаве колоритне дійство. На жаль, суворі правила карантину не дали йому відбутися. Але гарний настрій містянам створити дуже хотілося. Тому до свята вирішили облаштувати фотозони, світлодіодну ілюмінацію. Закликаємо хмельничан та гостей міста берегти те, що для них створюється, щоб милуватися красою якнайдовше!”, – зазначила начальниця міського управління торгівлі Руслана Сідлецька.

За словами ж заступника міського голови Миколи Ваврищука, якщо Хмельниччина вийде з “червоної” карантинної зони до Пасхальних свят, то ярмарок таки організують. А облаштовані фотолокації діятимуть до середини травня.

Нагадаємо, що започаткували міський Великодній ярмарок два роки тому. Перший запам’ятався не лише торгами за українськими традиціями, а й видовищними культурними заходами, майстер-класами з виготовлення писанок місцевих майстрів. Торік ярмарок провели онлайн. Охочі шукали цікавий великодній сувенір у соціальних мережах.

Марина Зіновʼєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *