Історія міста

Історія – навколо нас

Перш, ніж вирушати в туристичні мандри місцями, які знає весь світ, варто дослідити історію рідного міста. Так, у нас немає замків чи фортець, як у сусідньому Кам’янці-Подільському, але допитливому туристу не вистачить дня, щоб обійти всі наші пам’ятки.
Історія Хмельницького починається з каменя. Величезну кам’яну брилу з написом встановлено на місці першого поселення (біля входу в парк культури і відпочинку ім. М.Чекмана). Лишень стати й відчути, як близько шести сотень років тому тут зароджувалося одне з найкращих міст України. Скільки легенд та переказів ходить про заснування міста, про фортецю, яка тут, можливо, існувала. Про костел святої Анни, який був на території сучасної СЗОШ №1…

За скарбами трипільської культури досі полюють дослідники з усього світу. На території сучасного міста теж залишилися сліди Трипілля. Зокрема, трипільські поселення були в мікрорайоні Ружична. Ця територія досі приховує чимало таємниць.
Хто зна, які скарби згубили на наших землях завойовники. Наприклад, турецькі загарбники, які панували тут в 1670-1690-х роках. Маємо криваві сліди фашистського злодіяння в роки Другої світової війни — концтабір “Шталаг-355” у мікрорайоні Ракове. Збережена й штаб-квартира підпільників — тепер музей Проскурівського підпілля.
Має історія Хмельницького й світлі сторінки. Подільська поетеса Марія Лисайчук називає Хмельницький маленьким Парижем. Найперше це стосується нашої центральної вулиці Проскурівської. Оздоба тутешніх будівель – вишуканий дух аристократичної старовини. Є тут і будівля з химерами, які прикрашають її піддашшя. І будинок Людвіга Деревоєда з таємним підземним ходом. І колишній ресторан “Слон”, де збиралися вельможі… І кінотеатри, театри, як-от, колишній театр Шильмана, де нині Будинок культури.

В різні часи, навіть попри радянські заборони, хмельничани зверталися до Бога. Одними з найдавніших памʼяток архітектури залишаються храми. Так, найдавніша культова архітектурна пам’ятка міста — православний собор Різдва Пресвятої Богородиці, заснований в 1837 році. А один з архітектурно найпривабливіших храмів міста — собор Андрія Первозванного в Дубовому. Цю кольорову споруду засновано в 1902 році в мікрорайоні Дубове. Синагогу ж на території міста звели в 1890 році.
Величні адміністративні споруди міського майдану Незалежності – одні з найкрасивіших памʼяток Хмельницького. Сучасна міська рада – колишнє Олексіївське реальне училище, засноване в 1904 році. А обласна адміністрація збудована в 1950-хроках за проєктом архітектора Гната Чекірди. Будівля зберегла форми та прийоми класики. Її родзинка – велетенський годинник на вежі. Маємо свій Біг-Бен і на каланчі кінотеатру Планета. Колись він був пожежною станцією, з вежі якої на знак тривоги пускали дим.
Про головні історичні принади міста, зокрема, архітектурні, розповідають під час екскурсій, розроблених музеєм історії міста. Нещодавно відбувся проєкт Асоціації розвитку Хмельницького “Машина часу”, який у цікавій формі познайомив із головними спорудами Хмельницького та історією його заснування. Також асоціація спільно з львівськими експертами пропагувала в нас проєкт “Оголені”, покликаний звільнити історичні пам’ятки від зовнішньої реклами.


Історію міста творять і люди нашого часу. Одним із тих, хто зробив Хмельницький особливим, став народний художник України Микола Мазур, який залишив по собі незвичайні скульптури в місцевих парках, кінотеатрі. Ці унікальні конструкції фантастичних героїв роблять Хмельницький схожим на казку.

Для збереження історичних пам’яток міське управління культури та туризму чимало зробило завдяки програмі “50 кроків, що змінять місто”. Зокрема, за словами начальника управління Артема Ромасюкова, встановлено QR-коди на понад сотні стародавніх будівлях міста, що допоможе швидко отримати історичну довідку про них. Чимало з стародавніх будівель реконструювали, надихнувши новим життям. Тепер вони — свіжий погляд на минуле міста.
Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *