Українська душа

Співають серцем українську пісню

Коли молодь продовжує народні традиції, країна має майбутнє. Зародившись у період особливого піднесення українського духу — на початку Революції гідності, хмельницький колектив “Мікст” ширить українське мистецтво не лише на теренах Батьківщини. Наші пісні у його виконанні звучали на фестивалях у Франції, Литві, Польщі, Болгарії…
Знайомство читачів “Проскурова” з цим колективом відбулося ще в 2015 році, коли він відзначив першу творчу річницю. Тоді музиканти й розповіли, що на створення квінтету надихнула чоловіча акапельна формація “Піккардійська терція”, яка заспівала легендарну “Пливе кача…”, коли Україна прощалася з Небесною сотнею.
Хмельничани також розпочали свою біографію з цієї відомої повстанської мелодії-прощання. І досі “Мікст” переважно виконує вокальні твори без музичного супроводу. Їхня пісня лунка, глибока й душевна. Найперше, тому, що усі вокалісти – патріоти щирої душі, по-друге, професійні музиканти. Неповторне звучання голосу кожного створює особливу вокальну палітру.
Донині вони мають в репертуарі чимало повстанських пісень, які часто виконують для військових. Підбадьорювали українською піснею й захисників на сході країни. Туди їздили разом з подільською поетесою Оксаною Радушинською. Нещодавно створили кліп на народну пісню “Козачка”, відому у виконанні колективу “Гетьман” та співачки Оксани Пекун. Хмельничани подали твір по-своєму. Вперше їхній чоловічий вокал доповнила солістка обласної філармонії Олена Івасюк.
“Ця робота — освідчення українській жінці. Її любові, вмінню прощати й чекати з далеких боїв українського воїна. Знімали ми кліп на околицях міста. Хотіли показати красу подільської природи. Одягли свої найкращі вишиванки, Олена приголомшила вишитою сукнею та розкішним вінком. Пройшлися, співаючи, колосистим полем. Знімали сюжети з допомогою дрона, вийшло все панорамно”, — розповідає вокаліст гурту й теперішній художній керівник Андрій Юрченко.


Успіх “Козачки” надихнув хлопців на зйомки ще двох відеокліпів: народної пісні “Коло млина” та щедрівки “Добрий вечір усім вам”, якою зустрічали хмельничан біля головної міської ялинки. Ця відеоробота вийшла дуже колоритною і святковою. В кадрі — яскрава ілюмінація міста, Різдвяний ярмарок, святкові локації, радісний люд… Зняти таку красу вдалося в перерві між карантинними обмеженнями.
До речі, відколи пандемія призупинила діяльність культурнх закладів, хлопці з “Мікст”, як і решта творчих колективів, почали готувати відеозаписи для онлайн переглядів. У такому форматі взимку відбувся їх сольний концерт. Окрім українських, квінтет виконував й інші твори. Особливо сподобалося їхнє виконання грузинських пісень. Митці професійно відчули пісенний колорит Грузії, зуміли передати народну манеру співу. Після послаблення карантину концерт показали наживо в обласній філармонії. Колектив також співпрацює з київською аранжувальницею Ольгою Токар. Одна з пісень в її обробці, яка прижилася в репертуарі, “Казала Солоха”.
Часто “Мікст” запрошують виконувати й духовні твори на службах в православних та католицьких храмах. Це — особлива сторінка їхньої творчості.
У планах талановитого квінтету — запис пісень у музичному супроводі ліри та сопілки хмельницького інструменталіста Ярослава Камінського. А також готуються зняти кліп до Дня міста.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *