Без категорії

Майже чотири гектари дозвілля

У Хмельницькому стартує будівництво Молодіжного парку

Молодіжний парк — один з небагатьох об’єктів в нашому місті, який має свою історію, до того ж непросту. Ще у 2013 році, коли майже на 4 гектарах землі в рекреаційній зоні забудовники хотіли звести багатоповерхівку, хмельничани стали на захист зеленої зони, а члени громадської організації “Хмельницький молодіжний клуб розвитку” запропонували створити там парк. Ще тоді, будучи депутатом міськради, Олександр Симчишин підтримав цю ідею. Однак тривалий час вона залишалася невтіленою, і лише в 2016 році розпочалася процедура відведення земельної ділянки. Вона теж затягнулася, адже зона парку наближена до плеса Південного Бугу, а відтак необхідно було отримати дозвільні документи в різних інстанціях, в тому числі й у столичних. Це тривало більше року. В 2017 році для популяризації задуму молоді був організований фестиваль “Green Fest”. Саме на цьому фестивалі влітку 2017 року представники громадської ініціативи “Proprostir” й презентували проєкт майбутнього парку. Але й тоді на шляху до реалізації задуму було чимало труднощів, але бажання молоді мати свій власний простір перемогло бюрократичну тяганину. Будівництво Молодіжного парку на березі Південного Бугу незабаром розпочнеться. Проєкт вже відбув державну перевірку. Його цього року подадуть на тендер, щоб визначити підрядника.
“Тендер оголосили ще в лютому, але він не відбувся, адже бажання брати в ньому участь виявив лише один учасник. А має бути, як мінімум, два. Тому тендер оголосили вдруге. Відбудеться він у квітні. Сподіваюся, цього разу таки визначимо підрядника й укладемо угоду”, — зазначив заступник міського голови Василь Новачок.
Облаштовувати парк будуть у три черги, оскільки проєкт доволі вартісний — 47 мільйонів гривень. Роботи в межах першої черги оцінюють у майже 19 мільйонів гривень. З міського бюджету наразі виділили три.
“В першу чергу заплановано облаштувати бетонний скейт-парк в районі нинішньої автомобільної стоянки на вулиці Бандери. Стоянка теж залишиться, її окультурять, створять зелені зони. Також до першої черги включено облаштування вхідної зони від вулиці Бандери. Це тротуар, зелена зона, головна алея, яка тягнеться до кінця парку, і всі складові, які є на цій території: вуличне освітлення, малі архітектурні форми, озеленення тощо”, –– каже Василь Новачок.
В другу чергу на території Молодіжного парку будуватимуть пішохідні й велосипедні доріжки. А в третю чергу зводитимуть великі оглядові тераси на Південний Буг та сучасний дитячий і спортивний майданчики, облаштовуватимуть зони для проведення малих та масових фестивалів і концертів. Крім відкритих зон для фестивалів та відпочинку, тут будуть й зони швидкого харчування.
“Парк залишиться місцем сімейного відпочинку, куди можна буде прийти й на пікнік. В архітектурному плані передбачили зони, де можна буде відпочити в затінку та оглянути краєвиди міста. За сучасними вимогами, наш архітектурний проєкт передбачає створення комфортних умов для людей з обмеженими можливостями”, — каже архітекторка парку Олена Джула-Райфшнайдер.
Подбають й про збереження зелених насаджень, зокрема верб. Задля цього їх укріплюватимуть спеціальною речовиною, якою заповнюватимуть порожнини в стовбурах дерев. Передбачається й висадка нових дерев.
Завершити будівництво Молодіжного парку планують не пізніше, ніж за пʼять років. Втім, своє призначення він виконуватиме й під час будівельних робіт.
Адже відколи ним заволоділа молодь, тут за підтримки влади міста проводилися масштабні молодіжні проєкти. Зокрема, фестивалі міського, всеукраїнського й навіть міжнародного рівня, як “Rock&Buh”, “RespublicaFest”, “GreenFest”, “MyFest”, “Гальчевський-фест”. Свої заходи тут проводили молодіжна громадська рада міста, міський Молодіжний центр, молодіжні громадські організації та ініціативи. Для цього також збережеться місце в оновленому парку.
Багатьох містян турбує, що буде на ділянці колишнього незаконно зведеного кафе “Малібу”. За словами Василя Новачка, розглядається ідея спорудження на цій ділянці пляжних душових кабін. Скоріше за все, за рахунок інвестиційних зобов’язань їх облаштовуватиме підприємець, який зводитиме тут тимчасову конструкцію для торгівлі. При цьому сплачуватиме й орендну плату.
“Вважаю, це доцільно, адже влітку на пляжі дуже багато людей. І такі елементарні речі, як питна вода, морозиво чи печиво для дітей мають бути поряд”, — зазначає Василь Новачок.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *