COVID-19

Вакцинацію розпочали, карантин посилили

З 29 березня у Хмельницькому почали працювати два пункти вакцинації від COVID-19: на базі центру ПМСД № 1 (вулиця маршала Гречка ) та центру ПМСД №2 (у поліклініці №1 на вулиці Подільській). Того ж дня почалося вакцинування мешканців старше 80 років, яких на щеплення запрошували сімейні лікарі.
Варто зазначити, що пункти працюють, дотримуючись усіх необхідних вимог. Кожного дня один пункт може щеплювати 30 осіб (15 хвилин на одне щеплення).
Станом на 31 березня від COVID-19 вакциновано вже майже 2500 мешканців Хмельницького (всього в області — понад 6 тисяч).
Ірина Кондратюк, головний спеціаліст управління охорони здоров’я-міський педіатр, розповіла, що, окрім пунктів, у місті продовжують працювати дві мобільні бригади. Вони, як правило, працюють нині в організованих колективах. Насамперед було вакциновано медичних працівників закладів, які надають допомогу хворим на COVID-19. Зокрема, Хмельницької інфекційної, міської, районної лікарень, міського перинатального центру, обласного госпіталю ветеранів війни, обласного психоневрологічного диспансеру. Далі — щеплення отримували працівники інших медичних закладів. Також — працівники МВС, Збройних сил України, СБУ.
Для щеплення нині використовується індійська вакцина Covishield/AstraZeneka. Відтепер, розповіла Ірина Володимирівна, внесено певні зміни у процес вакцинації: збільшено інтервал між введенням першої та другої дози вакцини саме до 12 тижнів. Такі рекомендації надала Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики (їх схвалило Міністерство охорони здоров’я Украіни). Аналізуючи дані клінічних досліджень ефективності вакцини, виявили, що після двох стандартних доз, введених з інтервалом 12 тижнів або довше, її ефективність зростала до 81,3 відсотка. Збільшення інтервалу не суперечить інструкції виробника, яка передбачає його якраз у рамках 4-12 тижнів.
Як відомо, Індія наразі призупинила постачання вакцини до нашої країни, мотивуючи це необхідністю задовольнити спочатку свої внутрішні потреби у щепленнях. А нещодавно до України завезли першу партію китайської вакцини від COVID-19 CoronaVac виробництва компанії Sinovac Biotech ltd.
Це вже третя вакцина, зареєстрована в Україні. Перші дві — AstraZeneca (Covishield) та Pfizer/BioNTech.

Через різке зростання кількості хворих на коронавірус з 29 березня в місті діють додаткові посилені заходи з карантину.

Таке рішення прийняла міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Окрім обмежень, які на тлі зростання захворюваності на COVID-19 були запроваджені 22 березня, в Хмельницькому з понеділка, 29 березня, діють додаткові посилені заходи карантину.
Зокрема, після канікул на дистанційне навчання перейшли всі учні 5-11 класів. Школярі 1-4 класів продовжують навчатись очно. Без змін, у звичному режимі працюють й дитячі садочки міста.
Крім цього, з 29 березня у місті заборонено:
. приймати відвідувачів у розважальних закладах, в тому числі й тим, які знаходяться в ТРЦ;
. приймати відвідувачів закладам харчування до 7.00 та після 22.00;
. проводити заняття гуртків у закладах будь-якої форми власності, за винятком занять у дистанційному режимі.Окремо міська комісія ТЕБ і НС рекомендувала керівникам закладів вищої освіти організувати навчання з використанням дистанційної форми.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *