Пріоритет

“Твій старт в успішне життя”

На Хмельниччині підбили підсумки фестивалю професій

12 березня в обласному музично-драматичному театрі ім. М.Старицького відбувся фінал фестивалю професій “Твій старт в успішне життя”, який ініціювала голова Хмельницької обласної ради Віолета Лабазюк. Основна мета — популяризація робітничих професій у суспільстві та профорієнтаційна робота серед молоді. Змагання тривали протягом п’яти днів. Участь у них взяли понад 70 учнів профтехучилищ області з восьми робітничих спеціальностей. Оцінювали конкурс потенційні роботодавці. Варто зазначити, конкурсанти показали досить високий рівень підготовки. Найбільше призових місць отримали учні Нетішинського професійного ліцею, Волочиського промислово – аграрного професійного ліцею, Хмельницького ВПУ №25, Хмельницького центру професійно-технічної освіти сфери послуг, Полонського та Ярмолинецького агропромислових центрів професійної освіти.
“Сьогодні ми підбиваємо підсумки конкурсу. Я приємно вражена результатами переможців. Однак хочу сказати, що переможених тут немає, і кожен, хто взяв участь у фестивалі, гідний винагороди. Сьогодні в суспільстві є запит на робітничі професії. Тому наше завдання — допомогти випускникам шкіл правильно обрати собі професію, аби потім реалізувати себе у суспільстві. Хмельниччина — багатогалузева область, і я сподіваюсь, що кожен з цих молодих людей знайде себе та реалізує у тій чи іншій сфері”, — зазначила під час урочистостей голова обласної ради.
Відповідно до даних Міністерства соціальної політики України, сьогодні на ринку праці 56% вакансій – це саме робітничі професії. Дану проблему потрібно вирішувати спільно з бізнесом, освітою та владою. Адже роботодавці шукають кваліфікованих робітників, а випускники з хорошими знаннями — оплачувану роботу. Через низький рівень заробітних плат, молодь обирає більш престижні професії, а кількість абітурієнтів з кожним роком зменшується. Відтак проведення подібних заходів – один із основних аспектів популяризації робітничих професій, додають керівники закладів профтехосвіти.
Цей фестиваль — другий етап соціального проєкту розвитку профтехосвіти “Моя професія, мій успіх, моє майбутнє”, який виник в минулому році, за підсумками круглого столу “Співпраця бізнесу та профтехосвіти”. Його започаткував народний депутат України Сергій Лабазюк. В рамках проєкту, учні мали змогу відвідувати підприємства , а представники підприємств завітали до навчальних закладів. В результаті укладено 38 угод на пряме працевлаштування випускників.
“Ми брали участь у засіданні круглого столу. Вкрай важливо, що сьогодні народні депутати підіймають це питання. Я хочу висловити подяку Сергію Лабазюку за його ініціативу та турботу про нашу молодь. Адже минулого року, завдяки співпраці бізнесу з нашими навчальними закладами, було працевлаштовано кілька наших випускників. Тож я сподіваюсь, що це лише початок масштабного проекту,” — зазначив директор Хмельницького професійного ліцею електроніки Анатолій Росквас.
Як зазначила голова обласної ради, подібні заходи проводитимуть і надалі. Більш того, підтримуватимуть заклади профтехосвіти на рівні області. Адже сьогодні ця галузь має багато проблем. Окрім того, їх намагатимуться врегулювати на законодавчому рівні.
“Під час приїзду на Хмельниччину голови Верховної Ради Дмитра Разумкова разом з народними депутатами ми спільно провели декілька круглих столів, зокрема, з освітянами. Найбільшою проблемою на сьогодні залишається працевлаштування випускників. Відтак, на законодавчому рівні ми повинні забезпечити кожного випускника, чи то ВНЗ, чи заклад профтехосвіти, першим робочим місцем. Таким чином, молодь залишатиметься в Україні і, найголовніше, набуватиме досвіду, про який запитують усі роботодавці. Однозначно, зі боку обласної ради ми будемо підтримувати і спрямовувати кошти для покращення матеріально-технічної бази закладів освіти”, — додала Віолета Лабазюк.
Фестиваль професій відбувся за підтримки благодійного фонду Сергія Лабазюка “Ми поруч”. Переможці отримали дипломи та цінні подарунки.

Наталя Чайка

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *