Стратегія

Кроки назустріч бізнесу

Карантин становить серйозну загрозу бізнесу і економіці. Підприємці страждають через обмежувальні заходи та несуть збитки. Завдання влади — допомогти їх мінімізувати. Про черговий крок підтримки місцевого бізнесу депутатами Хмельницької міськради розповів заступник міського голови Роман ПРИМУШ.

— Остання сесія Хмельницької міської ради звільнила окремих підприємців від плати за оренду землі та за розміщення тимчасових споруд на території Хмельницької територіальної громади на час карантину. Кого це стосуватиметься?
— Дійсно, в другій половині лютого Хмельницька міськрада прийняла рішення №85 “Про звільнення від плати за договорами про встановлення особистого строкового сервітуту для розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності суб’єктів господарювання, діяльність яких була тимчасово призупинена в період дії карантину” та №82 “Щодо тимчасового застосування орендної ставки 0% для розрахунку орендної плати за землю”. Ці рішення спрямовані на підтримку малого та середнього бізнесу, а відтак передбачають звільнення від плати за розміщення тимчасових споруд, в першу чергу підприємців, які потрапили під обмеження, що діяли з 8 до 24 січня цього року. В більшості — це заклади торгівлі непродовольчими товарами, громадського харчування та розважальні заклади. Крім того, щоб зменшити негативний вплив обмежувальних заходів на бізнес, ми на період локдауну звільнили від сплати орендної плати непродовольчі ринки.

— А скількох підприємств чи підприємців це торкнеться?
— Дія цих рішень стосується 111 підприємців, які здійснюють свою діяльність у тимчасових спорудах та які не працювали в період локдауну і 36 непродовольчих ринків та усіх підприємців, які на них працюють. Адже звільнення від сплати оренди ринків дає останнім можливість провести перерахунок плати за торговельні місця на ринку та зменшити плату для підприємців. Ми звернулися до адміністрацій ринків з відповідними листами про проведення перерахунків нашим підприємцям.

— Звільнення від сплати оренди та плати за тимчасові споруди відобразиться якось на надходженнях до бюджету?
— Звичайно. Незважаючи на те, що період, за який відбувається звільнення від сплати, досить короткий (16 днів), це призведе до зменшення надходжень до бюджету орієнтовно на 400 тисяч гривень. Проте сьогодні набагато важливіше те, що ми підтримаємо наших підприємців, яким в умовах обмежувальних заходів цілий рік було надзвичайно складно працювати, і хоч трохи компенсуємо втрати їхнього бізнесу.

— Сьогодні в декількох регіонах України знову введений червоний рівень обмежувальних заходів, який фактично означає локдаун для бізнесу. Чи готова міська влада приймати подібні рішення у випадку запровадження додаткових карантинних обмежень в місті?
— Звичайно, ми в першу чергу сподіваємося, що хмельницька громада не потрапить до червоної зони обмежувальних заходів, адже ситуація із захворюваністю хоча й не проста, але стабільна. Проте, якщо все ж наші підприємці будуть вимушені зупиняти свою роботу через карантин, ми будемо приймати рішення щодо підтримки бізнесу нашої громади, як робили це в квітні 2020 року, й як це ми робимо сьогодні.
Підготував
Костянтин Зварич

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *