Від слова до діла

Якість повітря під контролем

У Хмельницькому створили муніципальну систему екомоніторингу якості повітря.
Вітепер кожен мешканець нашого міста та й гості Хмельницького можуть оперативно дізнаватися, яким повітрям дихають, як змінюється його якість впродовж доби та в різні пори року. Задля цього в усіх мікрорайонах міста на будівлях навчальних закладів встановлені компактні датчики контролю якості атмосферного повітря, які працюють цілодобово з онлайн-трансляцією даних. (ВПУ №25 (мікрорайон Виставка); НВК №9 (мікрорайон Ракове); СКЦ “Плоскирів” (мікрорайон Гречани); ЗОШ №13 (мікрорайон Лезневе); СЗОШ №1 (Центральна частина міста); СЗОШ № 19 (мікрорайон Ружична); ДНЗ №56 (мікрорайон Озерна); СЗОШ №18 (мікрорайон Дубове)).
У режимі реального часу ці датчики подають інформацію про стан повітря на сайт eco-city.org.ua, де він відображається на інтерактивній карті, на якій інформація оновлюється кожні 10 хвилин.
Сервіс доступний на геопорталі Хмельницької міської ради, до якого під’єднана карта моніторингу якості повітря (розділ “Екологія та Благоустрій”/Карта). Щоб перевірити якість повітря, потрібно лише знайти на карті визначений мікрорайон і за відповідною позначкою — навчальний заклад, де встановлений прилад моніторингу повітря.
Отримані дані якості повітря використовуватимуться й для розробки екологічної стратегії міста та для виявлення порушень екологічного законодавства. Їх фіксуватимуть фахівці управління з питань екології та контролю за благоустроєм. За їхньою інформацією станом на сьогодні показники якості повівтря за міжнародною шкалою AQI характеризуються в місті як хороші. Однак, на окремих станціях прилади зафіксували стан повітря, де індекс якості коливався в межах 35-60 балів. За шкалою AQI цей показник характеризується як “помірний”.
(Міжнародна шкала якості повітря: 0-50 балів – хороше, 51-100 балів — помірне, 101-150 балів — нездорове для чутливих груп населення, 165 — нездорове, 834 — небезпечне).
Нагадаємо, система моніторингу якості повітря — проєкт екоактивістів Хмельницького енергетичного кластера, який став переможцем Бюджету участі. Вартість проєкту — 50 тис. грн. 38,8 тис. грн на його втілення – кошти місцевого бюджету. За них було придбано 8 станцій моніторингу повітря з додатковою функцією підігріву. Решта 12 тис. грн — власні кошти енергетичного кластеру, які, за словами виконавчого директора Артура Кокаревича, йдуть на проведення інформаційно-просвітницьких заходів серед містян.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *