Майстерня

“Різдвяний Хмельницький” у світлинах

Традиції відзначення Нового року та Різдва — незмінні, але щороку вони особливі. Аби зберегти памʼять про вражаючі моменти, три роки тому в місті започаткували фотоконкурс “Різдвяний Хмельницький”. Його ініціаторами та організаторами є міська рада та музей-студія фотомистецтва. Фотографи-аматори й професіонали, діти й дорослі змагаються у вмінні передати на фото красу рідного міста, дух зимових свят. Адже, погодьтеся, часом так цікаво розглядати старі чорно-білі фото, давні ялинкові прикраси… Це наша історія, яку маємо передати наступим поколінням.
Щороку учасники “Різдвяного Хмельницького” фіксують нові вбрання головної ялинки міста, дійство, яке відбувається навколо неї, хмельничан у радісні святкові миті.
У цьогорічному конкурсі взяли участь 44 автори. Втішно, що половина з них — юні митці, для яких Новий рік та Різдво — справжня казка. Тому й виставка цьогоріч вийшла веселою й щирою. Відкрилася вона в музеї-студії фотомистецтва 4 лютого. Тут до 16 лютого експонуватимуться 50 із 236 робіт, представлених на суд журі, до складу якого увійшли фотографи, представники міського управління культури та туризму й керуючий справами міськвиконкому Юлія Сабій.
Цьогорічний “Різдвяний Хмельницький” — поєднання західної та народної традицій святкування. Щодо першого, місто вразило сучасною стильною ілюмінацією на головній ялинці міста, велетенських артобʼєктах на вулиці Проскурівській. Феєрію ілюмінацій творили й пересічні хмельничани. Один із них навіть свою автівку повністю вкрив сіткою з новорічних гірлянд. Це зафіксував учасник “Різдвяного Хмельницького” Андрій Аніськов. Його робота виборола особливу нагороду — приз міського голови в дитячій віковій категорії.
А серед дорослих Олександр Симчишин відзначив фото Сергія Зиська. Професійний фотограф уже не вперше бере участь у конкурсі. Цього разу сфотографував головну ялинку міста крізь скляну кульку. У склі зафіксував досить вдалий ракурс, де під розкішною ялинкою їдуть санчата з оленями, які возять Санту.
Авторам вдалося передати й українську традицію зимових свят. І навіть попри карантин були в Хмельницькому колядники в національних строях. Люд на фото — щасливий, із румʼяними від морозу щічками.
А гарні емоції — головне на свята. Тому журі обрало переможцями світлини, де зафіксована щира радість. Так, серед дорослих перемогла робота Андрія Глухова, де в кадрі автор упіймав одразу два дива — щиру дитячу посмішку і… сніг, якого останніми роками бачимо нечасто.
Зимові свята пахнуть апельсинами. Їх, теплих від кольору сонця, котить по столу малеча на роботі наймолодшого переможця конкурсу — Адама Смотрука.
Чимало конкурсантів “Різдвяного Хмельницького” беруть у ньому участь не вперше, але щороку демонструють щось нове. Впевнені, що й наступного року вони нас ще здивують яскравими знімками і щирими, непідробними емоціями.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *