В центрі уваги

Крок за кроком до великого злету

Днями представники влади міста й області відвідали міське летовище, яке повторно пройшло перевірку злітно-посадкового майданчика Державіаслужби України. Приводом для візиту чиновників на міський аеропорт став і подарунок від громадського формування “Лісогринівецький щит”. Волонтери передали комунальному підприємству “Аеропорт Хмельницький” ключі від пожежного автомобіля. Цей гуманітарний вантаж привезений із Польщі.
“Машина належно оснащена, має шланг, гарно маневрує на дорогах. Пригнати її допомогли польські й тернопільські партнери”, — зазначив заступник керівника громадського формування “Лісогринівецький щит” Ігор Дячук.
За словами директора КП “Аеропорт Хмельницький” Валерія Сороки, летовище має й старі автомобілі, які працювали до 2010 року. Їх відремонтують, але основне навантаження буде на новопридбану техніку. Згодом тут візьмуться й за формування пожежно-рятувального загону. Для цього працівники летовища повинні пройти відповідне навчання, отримати посвідчення. Загалом в аеропорту мають працювати кілька різних служб. Серед них — служби, які забезпечують огляд вантажів та якість польотів. Всього їх має бути 14, які відповідають сертифікаційним вимогам.
За відновлення хмельницького аеропорту взялися ще минулими роками. На думку влади, це велика ставка на перспективу розвитку міста. Як стверджує заступник голови обласної ради Володимир Гончарук, один із перших етапів розвитку аеропорту — мала авіація. Її логічним продовженням будуть вантажні перевезення.
“Для Хмельницького формується логістичний хаб, який включає інноваційний термінал “Нова пошта”, а в майбутньому й логістичні центри “АТБ” та “Епіцентр”. Наше завдання — зробити все належне, щоб ці логістичні центри для вантажних перевезень користувалися саме хмельницьким аеропортом. Нині на території летовища активно розвивається мала авіація, працює школа пілотів. Кожен виліт фіксується й відповідна плата йде на рахунок КП “Аеропорт Хмельницький”, — додає депутат міської ради Віталій Підгайчук. До активного відновлення роботи аеропорту, яке розпочалося в 2017 році, востаннє літак тут піднявся в небо 10 років тому. Нині капітально відремонтовано злітно-посадкову смугу. Аеропорт функціонує для малої авіації. Кілька днів тому підприємство отримало посвідчення на експлуатацію злітно-посадкового майданчика для малих повітряних суден. У найближчі роки КП “Аеропорт Хмельницький” сподівається й на дозвіл вантажних перевезень. Нині міська та обласна рада узгоджують кошторис усіх витрат на аеропорт. Поки що злітно-посадкова смуга не придатна для вантажних літаків. Її потрібно продовжити щонайменше на 400 метрів. А це досить серйозні інвестиції (до півтора мільярда гривень). Бюджетам міста й області така сума непідйомна, тому без державного фінансування не обійтися.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *