Актуально

Журналісти не виходять на страйки. Вони працюють попри все

Шановні читачі газети
“Проскурів”!

Ось і добігає кінця 2020 рік. Ми так сподівалися, що він буде кращим минулого року, але він приніс нам так багато несподіваних і неприємних “сюрпризів”. Торкнулись вони й нашого видання. З самого початку пандемії і жорсткого карантину, коли припинили свою роботу газетні кіоски, ми зрозуміли, що криза лише починається. Так і сталося. Більшість кіосків, які брали на реалізацію друковані ЗМІ, перепрофілювалися на кавові точки, зросла ціна на папір, друк і головне — відбулось падіння рекламних доходів, на яких тримається преса. Врятувати місцеву пресу, яку ніколи не замінить загальноукраїнська, можна було б шляхом звільнення від захмарних податків та зменшення видатків за доставку газет, які ми сплачуємо “Укрпошті”. Втім наша держава чомусь прирівняла друковані ЗМІ до великого бізнесу, хоча в жодній країні світу преса ніколи не була прибутковою. Крім того, в країнах Європи держава повністю взяла на себе вартість доставки газет, навіть тих, які належать мільйонерам. І аргумент лише в тому, щоб люди могли отримувати інформацію. Можна було б хоча б на час пандемії прирівняти редакції газет до ФОПів, щоб ми платили такі ж податки, як вони, адже в місцевих газетах і, зокрема, в нашій, працює менше 10 працівників, з яких всього декілька журналістів. Або хоча б дозволили нам здавати в суборенду площу, яку ми готові не використовувати. Але в нашій державі чомусь не популярна така річ, як державна підтримка медіа, хоча, знову ж таки, сьогодні в цивілізованих країнах світу під час пандемії журналісти в списку ключових професій і уряд тих держав робить все можливе для підтримки газет, особливо локальних.
Та попри все ми намагалися бути з вами і на сьогодні ми єдина газета на теренах області, яка не підняла ціну на своє видання, розуміючи, що й вам, шановні читачі, нелегко. Хоча з тих п’яти гривень за один примірник редакції залишається всього 2 гривні 65 копійок. Решту платимо за реалізацію. Єдиний, хто підставляє нам своє плече — наша міська влада, яка розуміє, що наша аудиторія — це люди, приблизно 75 відсотків яких не користуються Інтернетом, це люди, які під час пандемії опинилися в групі найбільшого ризику. Це люди, яким ми можемо доносити правдиву інформацію і допомогти зорієнтуватися в таких непростих для них життєвих буднях. І ми вдячні міській владі за це.
Втім сьогодні, як ніколи, основним джерелом доходу нашої газети залишається передплата і виходимо ми лише завдяки тому, що маємо перед вами зобов’язання, попри зовсім мізерні зар-плати. Тому звертаємось до вас з великим проханням підтримати газету, передплатити її хоча б на півроку. Адже нині лише від тиражу залежить, виживе газета чи ні. Ясна річ, що закрити видання нескладно, але хто від цього виграє?
Нехай прийдешній новий рік стане для всіх нас роком змін. Нехай він прийде у ваші домівки з миром і добром. Будьте здорові, з Новим роком та Різдвом Христовим!
Лариса Світловська,
редактор газети “Проскурів”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *