Ситуація

Не можете допомогти — не заважайте

У суботу, 14 листопада, у день, коли набрали чинності нові карантинні обмеження, у кількох регіонах України на акцію протесту вийшли підприємці. Люди обурені забороною працювати і вимагали, щоб уряд скасував постанову про карантин вихідного дня. В Хмельницькому акція протесту відбулася 11 листопада.

Власники та працівники мереж громадського харчування Хмельницького вийшли на головну площу міста з плакатами “Немає роботи — немає податків”, “Не можете допомогти — не заважайте”, “Дайте можливість працювати”… Під час мітингу учасники підписали звернення до Хмельницького міського голови та голови Хмельницької ОДА з проханням підтримати підприємців, та відповідним чином відповісти центральним органам влади.
Втім ще до прийняття рішення щодо “карантину вихідного дня” Олександр Симчишин направив листи до Міністерства охорони здоров’я та Кабінету міністрів України, у яких зазначив, що категорично не погоджується з тим форматом “карантину вихідного дня”, який вони пропонували. “Але, на жаль, ті моменти не були враховані і почуті. Карантин вихідного дня запровадили. Для Хмельницького це надзвичайно болючий удар по місцевому бізнесу. Особливо це стосується ринків, які у понеділок і четвер і так мають вихідні. По суті, у них уже є “карантин вихідного дня”, тому що вони не працюють у ці дні”, — сказав міський голова і додав, що ринки в місті можуть працювати, оскільки в постанові КМУ про них не йдеться.
Водночас Олександр Симчишин наголосив, що жодних рішень міська рада про введення карантину вихідного дня не приймала і приймати не буде.
“Що стосується ресторанів, закладів громадського харчування, торгівлі непродовольчими товарами — це так само, на мою думку, є неприйнятним, тому що субота і неділя є тими днями, за рахунок яких вони фактично живуть тиждень і можуть платити заробітну плату своїм працівникам і за оренду”, — прокоментував міський голова.
Тим більше, що вірусологи, з якими спілкувався мер, стверджують: карантин вихідного дня для подолання хвороби нічого не дасть.
Втім постанова уряду має імперативну норму, вона діє на території всієї держави. Відповідальність за її конт-роль покладений на правоохоронні органи. Щодо муніципальної дружини та будь-яких інших структур міської ради, то вони нікого перевіряти і штрафувати в ці дні не будуть, — запевнив міський голова.
Нагадаємо, 10 листопада, за день до прийняття рішення Кабміном про введення з 11 листопада в дію “карантину вихідного дня”, на сайті президента з’явилась петиція про скасування “карантину вихідного дня”. Вона вже набрала майже 27 тисяч підписів і президент має її розглянути. У ній підписанти зазначають, що рішення уряду суперечить деяким положенням Конституції України та “матиме катастрофічні наслідки для економіки і соціокультурного життя”.
Втім 17 листопада у Верховній Раді не вистачило голосів для скасування карантину вихідного дня, тож поки що всі заборони залишаються чинними.

Лариса Лазаренко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *