анонс

“Face to Face” у Хмельницькому

10 листопада в обласному академічному музично-драматичному театрі ім. М.Старицького розпочався всеукраїнський театральний фестиваль камерних форм “Face to face”, який триватиме вподовж п’яти днів. Участь у ньому беруть одні з кращих українських театрів із Житомира, Херсона, Львова, Києва та Хмельницького. Назва фестивалю, яка в перекладі означає “Обличчям до обличчя”, пов’язана з тим, що учасники виступатимуть на малій сцені театру, яка ближча до глядача.
Взагалі камерний театр — це форма репрезентації драматургії зі скупими сценічними засобами вираження, обмеженою кількістю акторів і глядачів та обсягу розглянутих тем.
У зв’язку з тим, що нині Хмельницький — у карантинній “червоній” зоні, фестиваль проходить у закритому форматі. У глядацькій залі — лише експерти та представники засобів масової інформації. Для решти глядачів він проходить в онлайн форматі. Зокрема на YouTobe каналі 10-15 листопада.
Відкрив фестиваль театр ім. М.Старицького виставою за твором Олега Єлшина “Місто, в якому можливо все”. Як розповів головний режисер обласного муздрамтеатру Дмитро Гусаков, який працював над постановкою, її тема дуже актуальна. На сцені розіграли історію про нинішню владу, яка може маніпулювати народом. Ролі головних героїв вистави виконують заслужений артист України Микола Валівоць (мер), Анатолій Остапенко (перший заступник), Василь Шпунт (другий заступник), Олександр Ящишен (третій заступник) та Сніжана Сигидин (секретарка).
“Вистава сатирична, намагалися висміяти всю абсурдність, яка, на жаль, часто трапляється в Україні під час виборчих перегонів”, — каже директор театру Андрій Ковальчук.
Наступним на фестивалі виступив Херсонський обласний академічний музично-драматичний театр. Колектив представив документальну постановку — спільний проєкт із Міжнародною антинаркотичною асоціацією “Ілюзія”. Це реальна історія одного з тих, хто перейшов межу дозволеного і зростав у сім’ї, де панували насилля та пиятика.
Далі свою фестивальну роботу представив Житомирський академічний музично-драматичний театр ім. А.І.Кочерги. Це — моно-вистава за мотивами драматурга Володимира Дьяченка “Жінка в STYLLEJAZZ”. Вистава розповідає про жінку, ідеальну зовні, яку гризня з близькими та рідними перетворили на біснувату фурію. Але, можливо, все це їй тільки здалося…
Хмельницький матиме честь приймати й Львівський національний театр ім. М.Заньковецької (перший державний театр України). Цей колектив розповість комедійну історію “Чоловік моєї дружини” за творчістю Міро Гаврана, режисера-постановника В’ячеслава Жукова. Постановка про сімейне життя, звикання двох половинок один до одного, пристосування та різноманітні страхи.
Завершить фестиваль Київський національний академічний Молодий театр аскетичною комедією Вільяма Шекспіра “Сон літньої ночі” режисера Андрія Білоуса. Цікаво, що шекспірівську комедію покажуть у контексті українського народного обряду.
Тож тематика та жанри фестивальних постановок дуже різноманітні й актуальні для сьогодення. Глядача вразять не лише захопливі історії, а й цікаві режисерські інтерпретації.
За виставами спостерігає експертна комісія в складі режисерів театрів із різних міст, народного артиста України Володимира Смотрителя та головного режисера Хмельницького лялькового театру Сергія Брижаня. Визначатимуть переможців у різних номінаціях, зокрема виконавців кращих чоловічої та жіночої ролі.
“Головне завдання усіх театрів — вижити під час карантину. Хмельницький театр намагається обмінюватися досвідом, бути активним навіть у цей непростий час. Приємно, що такі відомі українські театри відгукнулися на запрошення взяти участь у нашому фестивалі. Навіть театр з неблизького Херсона був з нами. Фестиваль “Face to face” покаже роботи одних із найпрофесійніших майстрів української театральної сцени. Це дуже тішить. Усі учасники — першокласні. Не вперше організовуючи фестивалі та масштабні проєкти в Хмельницькому, розпочали в місті потужний театральний рух, від якого отримуємо задоволення й досвід. Торік були вражені успіхом нашого фестивалю на великій сцені, цього року намагатимемося вразити камерними театральними формами”, — каже директор театру ім. М.Старицького Андрій Ковальчук.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *