Вибори-2020

Процедуру спрощено, але вибір — доленосний

25 жовтня хмельничани обиратимуть міського голову, депутатів до міської, районної і обласної рад. Принципи обрання до місцевих рад, як ми знаємо, зазнали кардинальних змін: вся Україна обирає місцеву владу за новим виборчим законодавством, спрощеною процедурою голосування і з урахуванням демографічних змін та територіальних меж районів і міст: можна проголосувати не лише за місцем прописки, а де забажаєш.

Ці зміни такі стрімкі, що пересічний житель поки що й не розібрався, в якій об’єднаній територіальній громаді тепер мешкає, до кого відтепер звертатись, де лікуватись і т.д. Як кажуть, заснув у селі, а прокинувся в місті. А запитай когось із хмельничан, чи знають вони, скільки сіл поповнять міські межі обласного центру, тобто міської ОТГ? Знайдеться дуже небагато, які розібралися в адміністративних змінах і запам’ятали всю нову “багатодітну” міську родину. Зміна меж новостворених ОТГ потягла за собою й зміни у виборчому процесі до місцевих рад. Тепер за мера голосуватимуть і по селах, а містяни — за депутатів до районної ради, чого раніше не було.
Експерти прогнозують меншу явку на місцеві вибори, ніж, скажімо, на президентські чи до Верховної Ради, тому що в Україні традиційно недооцінюють значення місцевих виборів та вплив обраної ними локальної влади на їхнє життя. Однак реформа самоврядування змінила цю тенденцію, і в людей насправді багато очікувань від нових повноважень і можливостей місцевої влади. Детальніше про це у розмові з начальником відділу ведення Державного реєстру виборців (ДРВ) Хмельницької міської ради, юристом Олегом ТОРКАЛОМ.

— Пане Олеже, насамперед, яка функція Державного реєстру виборців?
— Державний реєстр виборців — це автоматизована інформаційно-телекомунікаційна система, призначена для зберігання, обробки даних, які містять передбачені Законом України “Про Державний реєстр виборців” відомості, відповідно до статті 70 Конституції України. Як єдина база даних, доступ до якої здійснюється через закриту мережу, почав діяти з березня 2009 року і визнаний найкращим IT-проєктом України 2009 року. В Державному реєстрі виборців фіксуються лише деякі паспортні дані громадян: прізвище, ім’я, по батькові; дата народження; місце народження (не фіксується в списках під час виборів); адреса проживання (виборча адреса). Також прослідковуються всі зміни в імені та адресі з моменту занесення до ДРВ.
Всі дані до реєстру заносяться відділом ведення Державного реєстру виборців, який створено в кожному районі, районі в місті та в містах обласного значення (без районного поділу). Дані відділ отримує від розташованих на відповідній території суб’єктів надання відомостей, а саме: органу реєстрації місця проживання, органу Державної міграційної служби, відділів державної реєстрації актів цивільного стану, військових частин (щодо військовослужбовців строкової служби), виправних колоній, Центру обліку бездомних громадян, місцевих органів охорони здоров’я України (щодо постійно нездатних самостійно пересуватися), місцевих судів або органів опіки та піклування (щодо недієздатних).

— 10 вересня завершився термін, коли громадянам можна було подати документи на зміну виборчої адреси. Чи багато хмельничан зверталися з цим питанням до відділу ДРВ?
— Цьогорічні зміни до Виборчого кодексу дали змогу змінити “виборчу адресу”, не виходячи з дому (електронна реєстрація), проголосувати за місцем фактичного проживання, а не реєстрації і при потребі — голосувати за новим місцем на всіх наступних виборах усіх рівнів. Це можна було зробити до 10 вересня включно. У місті Хмельницькому виявили бажання проголосувати 168 громадян, які зареєстровані в інших регіонах, але постійно проживають у нашому місті, у тому числі і виборці, адреса реєстрації яких належить до окупованих територій.

— Чи зобов’язані були громадяни мотивувати, пояснювати зміну виборчої адреси?
— Виборчим кодексом України визначено, що відділ ведення Державного реєстру не може вимагати надання жодних документів від осіб, котрі висловили бажання проголосувати не за місцем реєстрації.


— Чи повинен виборець пред’являти паспортну прописку за місцем проживання у день голосування члену виборчої комісії?
— Лише першу, титульну сторінку паспорта, оскільки виборець має право визначити свою виборчу адресу, відмінну від місця реєстрації, чи взагалі не бути ніде не зареєстрованим. Усі необхідні відомості про особу є в електронному Державному реєстрі виборців.

— За яких умов може бути призначений другий тур виборів міського голови?
— Якщо після підрахунку голосів виявиться, що жоден із кандидатів на посаду мера не набрав більше половини, буде оголошено другий тур.
Розмовляла
Тетяна Слободянюк

Для довідки: згідно з новим територіально-адміністративним кодексом, до складу міської громади увійшли 23 населені пункти, кількість рад, що об’єдналися, — 13. Відповідно чисельність міської громади становить 292467 осіб, з них 273713 міських жителів і 18754 сільських. До списку виборців приєдналося таким чином понад 15 тисяч громадян. Створено 105 виборчих дільниць у місті і 10 — у лікувальних закладах. За даними, які наводить ОПОРА, у Хмельницькому голосуватимуть понад 209 тисяч виборців.
Мешканці сіл обиратимуть мера міста Хмельницького. Також у селах, що увійшли до міської ОТГ, призначається староста.
За карантинних умов непросто відбуватиметься і організація голосування, і підрахунок голосів виборців, і встановлення підсумків голосування ТВК. Тож за такої ситуації ключовою і базовою річчю має стати довіра між усіма суб’єктами виборчого процесу. Тому 25 жовтня таки важливо з’явитись на дільниці, остаточно обміркувати свій вибір (не на зло чи наперекір комусь, не “по приколу”) а пам’ятаючи: з тими, кому віддаємо голос, нам далі жити, вирішувати проблеми громади і особисті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *