Вибори-2020

Популізм та свавілля Зеленського зашкалює! або Чому гарант Конституції сам її ж і порушує

13 жовтня, менш, ніж за два тижні до виборів, президент Володимир Зеленський заявив про проведення загальноукраїнського опитування, яке має відбутися саме в день проведення місцевих виборів на виборчих дільницях.
“25 жовтня на виборчій дільниці я задам тобі пʼять важливих питань про те, що ми обговорюємо на вулиці, на кухні та в Інтернеті, про що сперечаємося з друзями, батьками або таксистами, про те, про що раніше нас ніколи не питали”, — заявив президент. Як король з відомих казок, Зеленський озвучує по одному запитанню в день з п’яти, які увійдуть до анкети. Парадокс такої ініціативи в тому, що в Офісі президента Зеленського заявили, що це опитування не матиме прямих юридичних наслідків. Більше того, це опитування, вигадане президентом та сценаристами глави держави, взагалі протизаконне, оскільки жодного офіційного всенародного опитування не передбачено ані Конституцією, ані будь-якими іншими законами України. Проводити такі опитування навіть не можливо за наявності президентського указу. Адже такий указ не має нічого спільного з конституційними повноваженнями президента.
Відтак виникає логічне запитання: для чого тоді проводити всеукраїнське опитування та ще й у день виборів, якщо воно не має офіційного статусу? І тут є цілком закономірна відповідь. Це пряме втручання у виборчий процес, оскільки зе-волонтери з урнами стоятимуть на вході виборчих дільниць і нагадуватимуть виборцям про “Слуг народу”. Окрім цього, коли люди, визначившись із кандидатами, йдуть на вибори і налаштовані голосувати, а їм пропонують дати відповідь на п’ять запитань, причому кожне з них розраховане на певну вікову та соціальну групу, це чистої води маніпуляція виборцями, прихована агітація партії “Слуга народу”, спроба вплинути на вибір людей, а відтак і на результати виборів. Адже контролювати, коли саме волонтери від Зеленського озвучуватимуть питання: перед тим, як люди зайдуть на дільницю, чи після того, як уже проголосують, ніхто не буде, бо це нереально. Але це має дуже суттєве значення.
Так само суттєве значення матиме брендовий одяг зе-волонтерів з ознаками “Слуги народу” та формулювання самих запитань, мовляв, президент хоче чути те, чого в тебе ніхто не запитував раніше. І на це можуть люди в день виборів вестись. А саме це й потрібно Зеленському та його слугам, рейтинг яких уже скотився до самого низу. Саме тому і президенту Зеленському, і його слугам наплювати на те, що Конституція України передбачає всенародне опитування виключно у формі референдуму, процедура якого може визначатися лише законом, якого в нас немає, а місцеві вибори призначені тільки для вільного і чесного обрання людьми органів місцевого самоврядування.
Тож незаконне втручання у виборчий процес самим президентом країни є ніщо інше, як злочин. А те, що з держбюджету кошти на проведення цього опитування не виділялись, а проводити будь-які опитування від імені держави можливе лише за умови виділення на це грошей з бюджету? Це ще один злочин, ймення якому корупція! Оскільки цю забаганку президента, яка, за приблизними підрахунками, коштуватиме не менше 12 мільйонів гривень, оплачуватиме безсумнівно олігарх з оточення Зеленського, причому не за гарні очі президента. Тож якщо раніше західна преса писала, що з приходом до влади Зеленського демократія в Україні опинилася в застої, то завтра вона напише, що Зеленський порушив доктрину верховенства права і дозволив собі стати вище закону!
І це ще не все. Для Зеленського та його команди цей псевдореферендум дає шанс зе-депутатам і президенту просунути через парламент прокремлівські закони, посилаючись на “волю” народу. Схоже, Зеленський вирішив вчергове нас “зробити”, тільки використовуючи вже інші технологічні прийоми.
Втім протистояти свавіллю гаранта Конституції, який сам її й порушує, може кожен. Головне — не вестися на дешевий трюк Зеленського і не відповідати в день виборів на будь-які запитання так званих зе-волонтерів. Ми маємо законне право в цей день голосувати лише за органи місцевого самоврядування. Тож голосуймо за тих, кому віримо, кого добре знаємо, адже від цього залежить життя громади наступні п’ять років.

P.S. Ініціатива Зеленського щодо всенародного опитування в день виборів отримала бурхливу реакцію у соцмережах, серед політиків, експертів та депутатів Верховної Ради.
Голос із Facebook:
“Пане Зеленський, після того, як тебе обрано президентом, ми обговорюємо на кухні лише одне питання: як вижити і де завтра взяти кошти, щоб прогодувати сім’ю. А ще обурюємось і на кухні, і на вулиці, і їдучи в таксі, зарплатами міністрів і твоїми статками, що живеш на широку ногу, купуючи 100 грамів сиру за 60 гривень та відпочиваєш уже, мабуть, десятий раз за рік. Обурюємось твоєю поїздкою до Оману, для чого і за які кошти ти їздив туди. Чому призначив зрадників представляти українську делегацію у тристоронній контактній групі на переговорах у Мінську. Чому підігруєш Путіну і здаєш інтереси України. Чому ти разом зі своїм офісом зірвав спецоперацію з захвату російських терористів. Чому пограбував бюджети органів самоврядування. Чому не за призначенням тратиш кошти, передбачені на боротьбу з коронавірусом. Чому привів до влади неуків, зрадників, які брали участь у розгоні Майдану, і взагалі навіщо тобі було президентство, якщо ти на це не здатний. Нам твоя відповідь важлива”, — написала на своїй сторінці у Facebook вчителька з Києва Ольга Кравчук.
“Проведення опитувань у день голосування суперечить Виборчому кодексу, в тому числі щодо роз’яснювальної роботи серед громадян. Виборці повинні мати достатньо часу для того, щоб зробити усвідомлений вибір щодо того чи іншого питання, а прихильники й опоненти різних варіантів відповідей повинні мати можливості для проведення агітаційної роботи серед громадян. В нинішніх умовах дотримання цих базових правил не можливе і може розглядатися як маніпулятивна технологія і спроба впливу на результати голосування”, — це публікація Організації “Комітет виборців України”.
“П’ять питань від президента напередодні виборів — груба і заздалегідь спланована маніпуляція. Їх закинули для того, щоб суспільство не обговорювало фіаско “Слуги народу” на місцевих виборах і щоб в останній момент обманом заманити на дільниці збайдужілих колишніх виборців “слуг”. Це — порушення закону, бо таким чином фактично відбуватиметься агітація за партію Зеленського в день виборів. “Свобода” закликає бойкотувати цей фейкореферендум”, — написав на своїй сторінці у Facebook лідер ВО “Свобода” Олег Тягнибок.
“У самий розпал пандемії, коли ситуація стає критичною, і в лікарнях уже не залишається вільних місць, коли бідність людей досягла критичної межі й валиться економіка, президент займається відвертою маячнею та оголошує якесь “потішне” опитування людей на дільницях у день виборів! “Опитування”, яке не передбачено жодним законом, не матиме правових наслідків і довіри від людей. Спадає на думку кілька запитань: коли вже завершиться ця нескінченна дешева піарщина і почнеться реальне управління країною, та доки так принижуватиметься статус президента України?!” — написала Юлія Тимошенко на своїй сторінці у Facebook.
“Ініціатива Зеленського провести опитування — це з усіх точок зору ще одна афера. Афера незаконна, яку в разі спроби її реалізації кожен законослухняний громадянин зобов’язаний проігнорувати. Грошей на цю аферу дасть хтось зі спонсорів діючої влади і розрахуються з ним корупцією за наш рахунок. Замість реального аналізу проблем й окреслення шляхів їх вирішення, Зеленський знову хоче влаштувати на виборах черговий рекламний трюк, і подати людям не план вирішення проблем, а план підміни проблем своїми новими репризами”, — написав на своїй сторінці у Facebook відомий журналіст Юрій Бутусов.
Цікаво як відреагують на це міжнародні спостерігачі та поліція?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *