Без категорії

Сміття, якого не видно

У Хмельницькому два роки тому з’явилися незвичайні контейнері для відходів, яких немає більше ніде в Україні. Баки встановлені під землею. Таких тоді було лише два. Нещодавно підземний контейнер для сміття встановили на вулиці Соборній. Він став уже десятим у місті.
На перший погляд — це звичайний контейнер для сміття, хіба що великих розмірів. Насправді — ноу-хау для містян і комунальників. Адже ця ємність розташована під землею, в бункері, вилитому з бетону. На поверхні залишився тільки невеликий блок, піднявши кришку якого можна викинути сміття. Тож система доволі проста і зручна в користуванні. А ще великий плюс, що один такий підземний контейнер за місткістю більше трьох звичайних. Про його наповнення сповіщають спеціально вмонтовані датчики. Далі — справа техніки. Комунальники, які вже два роки працюють з такими підземними баками, прибирають їх за три хвилини: під’їжджає універсальний сміттєвоз, відкриває кришку, витягується сміттєвий бак, ставиться на спецпристрій і перевертається. При цьому всі команди здійснюються з кабіни водія за допомогою пульта.
До речі, контейнер на Соборній, як і ті, що були встановлені в Хмельницькому раніше, обладнаний системою автоматичного пожежогасіння, герметичний і не пропускає рідину. А відтак біля такого смітника немає ніякого неприємного запаху.
Згодом поруч з підземним контейнером планують встановити наземні — для сортування сміття. “Зараз ми цього не можемо зробити, оскільки опрацьовується концепція сміттєпереробного підприємства. Наступного року ми презентуємо цю концепцію і, звичайно, біля підземних баків з’являться баки для сортування сміття”, — коментує керівник офісу проєкту “Розумне довкілля. Хмельницький” Микола Ваврищук. Вартість такого підземного контейнера разом з монтажем — майже 300 тисяч гривень. Наступного року ще два таких планують встановити в інших районах міста.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *