Подія

Вперед у минуле на “Машині часу”

Екран з 3D екскурсом у минуле, банери з історичними довідками, фотозони, цікаві локації… День народження цьогоріч Хмельницький відзначив у форматі “Машини часу”, на яку перетворилася минулими вихідними вулиця Проскурівська.

Про головні дати становлення і розвитку Хмельницького розповіла виставка банерів вздовж центральної вулиці міста. Тут можна було дізнатися про історію рідного міста від першої писемної згадки і до сьогодення, побачити світлини, документи, карти територій міста в різні роки.
Розпочалася мандрівка в історію міста з 1431 року, коли знайдено найдавнішу писемну згадку про нього. Міське самоврядування запровадили в 1565 році, коли Плоскирів отримав Магдебурзьке право.
А ось осучаснений герб міста сьогодні став брендом, але не всім відомо, що в його основі елементи родового герба Замойського, у володіння якого Плоскирів перейшов у 1665 році.
Другу назву Проскурів отримав 1795 року як повітове місто Подільської губернії.
Активно розбудовуватися місто почало з 1824 року, коли затвердили генеральний план забудови. Нині найстаріша будівля в місті — собор Різдва Богородиці, зведена 1835 року.
З 1911-ого вечірні вулиці Проскурова засвітилися вечірніми ліхтарями.
В роки Першої світової війни Проскурів став прифронтовим містом, а в 1919-1920 роках — столицею УНР. У 1941 році набув статусу обласного центру.
У 1954-1955 роках Проскурів перейменовано на Хмельницький, а Кам’янець-Подільську область на Хмельницьку…
За останні п’ять років місто стало сучасним, привабливим, розвинулася інфраструктура, воно відзначене й на міжнародному рівні. Зокрема, Хмельницький визнаний найкомфортнішим містом України, поступившись лише столиці. Місто стабільно посідає найвищі позиції навіть серед європейських муніципалітетів. Не перестає дивувати новими дорогами, новобудовами, велодоріжками, капітальними ремонтами, новими парками, скверами, дитячими і спортмайданчиками і, звичайно ж, доглянутістю. А міський голова Олександр Симчишин — найвідповідальніший і найавторитетніший мер України та мер-новатор, приймаючи мудрі рішення, забезпечує місту поступ та розвиток.
З нагоди свята міста на майданчику біля кінотеатру ім. Т.Шевченка “приземлилася” “Машина часу”. Тут, за сприяння Агенції розвитку міста, розгорнувся павільйон у формі космічного корабля із велетенським сенсорним екраном-столом. Натиснувши на ньому бажаний рік з історії міста, можна побачити, як раніше виглядали околиці та центр теперішнього Хмельницького. Цікаво, що кожну місцевість можна роздивитися з різних ракурсів, покрутивши пальцем екран. Окремо пропонується оглянути в 3D форматі головні історичні будівлі міста. Деякі з них не збереглися до наших днів. Зорієнтуватися на електронному ноу-хау допомагає спеціальний гід “Машини часу”.
Згодом ЗD екскурсія матиме аудіоозвучення трьома мовами.
Організатори обіцяють, що “Машина часу” працюватиме до настання холодів.
На святі кожен міг залишити й свої побажання рідному місту. Таку акцію організували працівники міської Центральної бібліотечної системи. На трьох велетенських плакатах охочі клеїли сердечка з побажаннями місту, пропозиціями “що б я змінив у місті” та відвертими зізнаннями “за що я люблю своє місто”. Всі сердечка від хмельничан відправлять у міську раду, особисто міському голові Олександру Симчишину.
Що ж бажали місту? Процвітання, бути ще кращим, міжнародних транспортних сполучень, мирного неба над головою, великих автобусів на Дальні Гречани… Хотіли б ще більше озеленити місто, гарних тротуарів, розвинути туризм тощо.
А люблять Хмельницький за сучасність, добрих людей, чисте довкілля, чудову атмосферу, гостинність, гарних дівчат, хорошого мера тощо.
За день на стендах назбиралося тисячі сердечок — вподобайок рідного міста.

Марина Зінов’єва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *