Культура

Повчальна “Подорож до сонечка”

Не всім дорослим з особливими потребами легко адаптуватися в суспільстві, що вже казати про дітей. Відчуваючи себе інакшими через фізіологічні особливості чи вади здоровʼя, діти замикаються в собі, стають соромʼязливими та відлюдькуватими. Батькам, педагогам та психологам важливо допомогти такій дитині соціалізуватися в колі ровесників.
Тому 29 вересня обласна бібліотека для дітей ім Т.Шевченка презентувала свій авторський проєкт — інтерактивну виставу “Подорож до сонечка”. Постановка розповідає юному глядачу про те, що всі зі своїми особливостями потрібні світу. І не варто перейматися, що ти чимось відрізняєшся від інших. Важливість вистави — не лише у повчальному змісті. Діти-актори в процесі зйомок розкрили свій творчий потенціал, пройшовши психологічну адаптацію та соціалізацію. Четверо з семи акторів — вихованці дошкільного навчального закладу компенсуючого типу для дітей з вадами зору №8 “Малятко”.
Адаптація дітей відбулася завдяки поєднанню арт- та сенсорної терапій. Про важливість останньої розповіла дипломований психолог проєкту, доцент Наталя Берегова: “Сенсорна терапія спрямована на нормалізацію психологічного стану дітей, загострення відчуттів, наприклад, зорових, що стимулює процеси запамʼятовування, мислення, мовлення. Маленьким артистам це було необхідно, адже мали вивчати текст, запамʼятовувати манери та дикцію. Сенсорна терапія особливо корисна дітям з вадами зору. Після репетицій діти стали уважнішими, розкутішими, краще сприймали інформацію, адаптувалися до участі у виставі”.
Кошти на реалізацію ідеї бібліотекарів надав Український культурний фонд. За одержаних 117 тисяч гривень зняли якісне відео за допомогою фахівців облмуздрамтеатру ім. М.Старицького, яке покажуть у YouTobe. А також на майже 100 тисяч закупили сенсорне обладнання, яке після використання у виставі залишилося читачам бібліотеки — облаштували кольоровий інклюзивний куточок. Не лише діти з обмеженими можливостями, а й усі читайлики зможуть погратися тут із користю для здоровʼя. Для них — кульковий басейн, релаксуючий сухий дощ, анімаційний пісочний стіл, який знімає тривожність. Також є тунель, який дозволяє позбутися різних фобій, кольорові східці для корекції орієнтації дитини в просторі, масажні сенсорні килими, які впливають на її фізичний розвиток. Результат занять в інклюзивному куточку — позитивні особистісні зміни дитини, покращення її емоційного стану, розвиток інтелекту.
Впроваджувала сенсорні новації, знімала виставу команда обласної бібліотеки для дітей з метою зробити читальню інклюзивною з комфортними умовами для різних читачів. Нині в місті й області бібліотек, які використовують сенсорне обладнання, обмаль. Й обласна читальня для дітей імені Т.Шевченка є взірцевою.
“В результаті проєкту отримали не тільки якісний культурний продукт, яким зможемо ділитися з навчальними закладами та колегами. Привернули увагу суспільства до бібліотеки, як до закладу нового типу, який надає нові корисні суспільству послуги. Ідея створити подібну виставу виникла давно, коли проводили “круглий стіл”, присвячений дітям з особливими потребами. Постановкою прагнули й навчити суспільство толерантності. Проєкт дав можливість дітям розвитатися поза межами навчального закладу, займатися творчістю, взаємодіяти з однолітками”, — зазначає директор бібліотеки Валентина Черноус.
“У виставі була Мухомором. Він плакав, що решта грибів ховаються від нього, бо він надто червоний. Але Сонечко переконало грибок, що своїм яскравим забарвленням він вберіг від отруєння тварин та людей. Усі наші особливості задумані природою. Дуже цікаво було працювати з нашою режисеркою Мариною Семенюк. Раніше боялася сцени, ніколи не грала в шкільних виставах, а тепер не боюся, гратиму”, — каже героїня “Подорожі до сонечка”, — учениця СЗОШ №4 Мілана Баран.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *