Від слова до діла

Дорога під ключ

Новозбудованою магістральною дорогою на Січових
стрільців минулого тижня відкрили рух автотранспорту.

Чотирисмугова, із розмітками, острівцями безпеки та освітленням без “павутиння”, а ще новою системою зливової каналізації, впорядкованими тротуарами, надійною основою, збудованою за новими технологіями, вона гармонійно вписується в стиль мікрорайону Озерна. Міському бюджету магістраль обійшлась у 31 мільйон гривень.
Це перша магістральна дорога в місті, збудована з нуля за роки незалежності України. Її протяжність — 800 метрів. Вона з’єднала Озерну зі Старокостянтинівським шосе та трасою Житомир — Чернівці.
Власне, саме будівництво розпочалося наприкінці 2017 року з розчистки чагарників, вивезення сміття, осушення та розрівнювання площ, прокладання підземних мереж. А на початку 2019-го, точніше в квітні, на новій вулиці дорожники постелили перший шар асфальтобетону. За технологією передбачено три шари дорожнього покриття. Перший — безшовний, 10 см, і другий та третій шари — по 6 та 5 см відповідно. При укладанні дороги будівельники працювали методом укріплення бетоном. До речі, ця технологія — ресайклінг — у нашому місті застосовується вперше. Тим часом вона давно звична для будівництва доріг у Європі, зокрема автобанів. Роботи виконувало ПрАТ “Хмельницьке ШБУ-56”.
Максим Волосійчук, керівник ШБУ, розповідає, що основа дороги зроблена з розрахунку нових навантажень. Тобто, модуль пружності розраховано на великовагові навантаження. Саме тому й гарантія дається аж на 15 років
Сучасна, широка і простора дорога. Аж не віриться, що така є в нашому місті. Світлана Камільчак, мешканка будинку поблизу вулиці Січових стрільців, каже: “Це дуже класно, що маємо таку дорогу! Відчуваємо, що живемо справді в сучасному місті”.
Її сусідка Марина Вільховська додає: “Це не тільки гарно, а й зручно. До прикладу, мені часто доводиться їздити до батьків у Старокостянтинівський район. Так от, тепер сіли біля під’їзду в машину і через кілька хвилин вже на трасі. Дуже зручно і, я б сказала, стильно”.
Ширина проїжджої частини — 26 метрів. Дорога має чотири смуги, широкі двосторонні тротуари із зеленими зонами, острівці безпеки тощо. Встановлено три зупинки громадського транспорту з облаштованими кишенями. У планах — спорудження велодоріжки.
“На вулиці Січових стрільців облаштована повністю нова система зливної каналізації, яка спокійно справлятиметься з усіма можливими потоками дощу безпосередньо в цій частині мікрорайону. Озерна і далі дуже активно розбудовується. Запуститься Urban-street, і, звичайно, що сюди громадський транспорт буде їздити. На наступний рік плануємо запускати один із маршрутів”, — прокоментував подію міський голова Олександр Симчишин.
За словами мера, під час відкриття нової магістральної дороги стрічок не перерізали, оркестр не грав, грамот не вручали. Адже відчуття зробленої великої справи й без того додає святкового настрою.

Тетяна Сікорська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *