Акцент

Ремонт спільним коштом

На черговій сесії міської ради затверджено нову Програму співфінансування робіт з ремонту багатоквартирних житлових будинків міста Хмельницького, розраховану на 2020-2024 роки. На реалізацію Програми з бюджету міста планується виділити 75 млн грн.

Відповідно до цієї Програми частина коштів фінансується з міського бюджету, решту сплачують мешканці багатоквартирних будинків. Частка мешканців у співфінансуванні залежить від віку будинку: від 10 до 25 років співвідношення становитиме 40% (з міського бюджету) на 60% (сплачують мешканці); від 25 до 50 — 60 на 40%; старші 50 років — 80 на 20%. Чим старший будинок, тим менше доведеться сплачувати мешканцям багатоповерхівки.
Фінансування з бюджету на ремонт житлового будинку в розмірі, що дорівнює 100%, передбачається у випадках, коли невиконання робіт може призвести до аварійного стану будинку.
Дія Програми поширюється на співвласників багатоквартирних житлових будинків (власників квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (гуртожитку), що перебувають в управлінні (обслуговуванні) управляючих компаній (житлово-експлуатаційних організацій) всіх форм власності та ОСББ.
Програмою не зможуть скористатися співвласники багатоквартирних житлових будинків, які є архітектурними пам’ятками.
Мета Програми — покращення комфорту проживання хмельничан шляхом проведення ремонтів багатоквартирних житлових будинків на умовах співфінансування.
“Чинним законодавством України визначено, що утримання та ремонт житла — це прямий обов’язок співвласників. Міська рада пропонує фінансову підтримку тим із них, хто зрозумів цей обов’язок і готовий робити покращення в оселях”, — розповіла заступник начальника управління житлово-комунального господарства Наталія Вітковська.
Нагадаємо, програми співфінансування поточного і капітального ремонтів багатоквартирних житлових будинків започатковані у 2017 році. За два роки для забезпечення нормального функціонування систем життєзабезпечення та уникнення фізичного та морального зносу будинку виконані роботи: ремонт покрівель (у 18 будинках), ремонт та заміна внутрішньобудинкових систем водопостачання (в одному будинку), заміна вікон, дверей на сходових клітинах та в місцях загального користування (в 37 будинках), ремонт ліфтів. Частка співфінансування з міського бюджету у 2018-2019 роках склала 7,4 млн грн.
Новою Програмою передбачено, що співвласники багатоквартирного будинку можуть виготовити енергетичний сертифікат будинку на умовах 50/50, який дасть можливість визначити необхідність впровадження заходів з енерго-ефективності (утеплення будинку).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *