Конкурси

Здорова нація — це важливо!

Хмельницькі школярі здобули перемогу в конкурсі “Healthy Schools”: заради здорових і радісних школярів” та виграли гранд — 91 тисячу гривень від Міжнародної філантропної організації Mondelēz International Foundation. За ці кошти створять STEM-лабораторію.

Пригадую свої шкільні канікули, які проводила в селі на Черкащині у своєї бабусі. Як вона кликала мене їсти бараболю з кисляком та щойно зірваними з грядки помідорами, борщ з кропивою та домашній сир. Тоді та їжа мені зовсім не смакувала. І лише згодом я зрозуміла, що саме завдяки такій їжі та здоровому способу життя у свої 75 років моя бабуся була активною і витривалою — з легкістю вибиралася на абрикос чи вишню, годинами, не розгинаючись, сапала городину і поралася біля худоби.
Сучасне життя з його шаленими темпами зовсім інакше: фастфуд нашвидкуруч замість обіду та сидячий спосіб життя з часом “вимикають” організм. І тільки з роками розуміємо, що берегти здоров’я потрібно змалку. Але це зовсім непросто. За висловлюванням академіка Миколи Амосова, “щоб бути здоровим, потрібні особисті зусилля, постійні та значні. Замінити їх не можна нічим”. А призвичаїти дітей до здорового способу життя — це ще кропіткіша робота. Цьому треба вчитись на прикладі батьків та вчителів.
І сьогодні для цього є чимало програм, одна з яких — трирічна комплексна програма “Healthy Schools”: заради здорових і радісних школярів”. Вона спрямована на популяризацію фізичної активності, здорового харчування та відповідального ставлення до власного здоров’я школярів і має унікальний формат залучення шкіл, який розробила та реалізовує експертна організація CSR Ukraine, Центр “Розвиток КСВ”, за підтримки Mondelēz International Foundation.
За два роки до Програми долучились понад 600 шкіл. Цього року разом зі 130 тисячами учнів з усієї України учасниками програми стали школярі з Хмельницького НВК №7. До фіналу потрапили 50 найкращих проєктів, для реалізації яких була залучена максимальна кількість учасників.
Днями відбувся фінал програми, головним призером якої стала команда НВК №7. Перемога у програмі принесла не лише значні позитивні зміни у життя учасників, а й стала рушієм для створення STEM-лабораторії у цьому навчальному закладі (STEM: S — science, T — technology, E — enginering, M — mathematics). На закупівлю необхідного обладнання учасники отримали грант у розмірі 91 тисяча гривень від міжнародної філантропної організації Mondelēz International Foundation, за підтримки якої і реалізовується програма.
А перемозі передувала копітка і наполеглива праця. Учні проводили цікаві, пізнавальні, а головне — корисні для здоров’я активності. Спортивні челенджі та змагання, пропаганда здорового харчування та креативні заходи — і це далеко не весь перелік активностей хмельницьких школярів.
“Ми вже вдруге брали участь у програмі і щасливі, що ця участь привела нас до перемоги. Ми дійсно багато працювали. Цей проєкт дуже здружив і вчителів, і дітей, і батьків. Чи будемо ми продовжувати втілювати зміни — навіть не обговорюється. Однозначно, так! Адже тепер нам треба тримати планку!” — коментує перемогу Леся Степасюк, заступниця директора з виховної роботи НВК №7.
Варто зазначити, що успіхи школярів позитивно вплинули не лише на них: здорові звички перейняли також учителі, батьки та представники місцевої громади, які долучались до активностей учнів протягом усього року. Причина такої популярності проєкту очевидна і ще раз доводить, що корисні та здорові звички важливо прищеплювати з дитинства.
Восени стартує реєстрація на нові етапи програми, адже організатори переконані, що лише разом під силу залучити до здорового способу життя ще більше школярів і перетворити проєкт Healthy Schools на масштабний національний рух.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *