Соціум

Починаємо з малого

Хмельницький визнано одним із екологічно безпечних міст України. Аби втримати цей статус та ще більше наблизити рівень екобезпеки до ідеалу, потрібно починати з елементарного — зміни екосвідомості хмельничан. Відомо, що в місті планують побудувати сміттєпереробний завод, а ми навіть не навчилися правильно сортувати сміття.
Турбуватися про довкілля потрібно з дитинства. Покращення екології нині — безцінний депозит у майбутнє. А майбутнє — за молоддю. Тому тему екології не раз порушували в Молодіжному центрі. А нещодавно тут запровадили “Проєкт ЕКО-свідомості”. У соціальних мережах та на вулицях міста запитували хмельничан, чи турбуються вони про довкілля. Наприклад, чи готові замінити поліетиленові пакети на екосумки. Це дуже важливо, адже поліетилен органічно не розкладається, а тому забруднює довкілля. Використовуючи екосумку, можна зекономити до 1000 поліетиленових пакетів.
Крім того, хмельничанам вкотре нагадали, аби менше використовували пластикові упаковки або й відмовилися від них узагалі. А також слідкували за відсортуванням пластику під час викидання сміття. Використаний пластик ще не раз перероблять на нову корисну річ.
Під час опитування хмельничан також запитали, чи помічають вони зміни в екології. Деякі хмельничани зауважили, що чули хіба про танення льодовиків. Інші переживають про кліматичні зміни, з якими пов’язана відсутність дощу, засухи, пожежі. Усі однозначно зійшлися, що екологічна ситуація погіршилася.
Щодо Хмельницького, турбувалися передовсім про стан річки Південний Буг, зокрема про забрудненість водойми побутовими та промисловими відходами. Дякували міській владі за щорічне розчищення та зариблення річки. А також закликали активістів до організації загальноміських акцій прибирання міста.
Натомість опитані наголосили на важливості шкільних і загальноміських акцій зі збору макулатури, скла, а також роботи екобуса. Хмельничан запитували, чи вистачає сміттєвих баків біля їхніх будинків. Більшість зазначила, що вистачає.
“Мешканці вулиці Народної Волі та провулку Незалежності вдячні міським комунальним службам, які нещодавно встановили додаткові баки для сміття неподалік кінцевої тролейбусної зупинки. Вже не один рік ця територія була засміченою. Інколи сміття поміж зеленими насадженнями привозили й викидали з машин. Дорога додому для багатьох тутешніх мешканців пролягала через смітник. Нові сміттєві баки на вулиці Народної Волі покращили ситуацію. Закликаю усіх хмельничан не смітити, навіть в малолюдних місцях, бо місто починається з околиць!” — каже мешканка мікрорайону Діана Зайонц.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *