Кримінал

Коп накопав бурштину майже на 2,5 мільйона гривень

Україна є одним із європейських лідерів за запасами бурштину. Вітчизняні компанії, які мають державні ліцензії на його видобуток, щорічно видобувають до чотирьох тонн цього мінералу. Однак насправді це лише невеликий відсоток від реального видобування бурштину в Україні і, як не дивно, ці компанії збиткові.
Набагато більше його викопують старателі на незаконних промислах, про які держава знає, але які не контролює. Тож тема незаконних бурштинових копалень вічна. Вона то вщухає, то знову набирає обертів (як правило, перед місцевими виборами), на ній спекулюють усі, починаючи від посадовців, правоохоронців до депутатів усіх рівнів.
Показові рейди правоохоронців, різні “спецоперації” проти бурштинової мафії і навіть затримання прокурорів у Рівненській області, відсторонення їх від роботи за пі-дозру в створенні злочинного угруповання практично нічим не закінчуються, бо ж кримінальні провадження, які гучно відкривалися, згодом закривались, хіба що значно тихіше. І простий люд, який мешкає у тих краях, добре знає, що якби цей “промисел” ніхто “не кришував”, то приборкати чорних копачів не так уже й складно. А поки держава на сонячному камінні нічого не заробляє, а правоохоронці імітують боротьбу з незаконним видобуванням бурштину, збагачуються чорні копачі та їхні покровителі.
Одного з них, зокрема простенького патрульного Сарненського відділу поліції ГУ Нацполіції у Рівненській області затримали співробітники слідчого територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у Хмельницькому. Слідчі вже повідомили поліцейському про підозру (ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України) за те, що систематично вимагав гроші та отримував їх від чорних копачів бурштину замість того, щоб притягнути їх до відповідальності.
Простими словами, патрульний виконував роль “смотрящого”. Він встановив розцінки — 200 доларів США за один день роботи кожної мотопомпи. Під час отримання чергового калиму в розмірі 12000 тисяч гривень від одного з копачів бурштину поліцейського затримали. А під час обшуків за місцем проживання правоохоронця і навіть за місцем його роботи дебеерівці знайшли понад 150 кілограмів бурштину-сирцю, орієнтовна вартість якого майже 2,2 мільйона гривень. Крім того, в патрульного вилучили 6 820 доларів США та знаряддя для обробітку бурштину (пам’ятаєте гучну компанію МВС України з відбором патрульних для служби? Схоже, перестаралися!).
Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у цьому кримінальному провадженні здійснює прокуратура Рівненської області, а оперативний супровід — управління Служби безпеки України в Рівненській області.
У разі доведення вини пі-дозрюваному загрожує покарання у вигляді позбавлення волі від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до трьох років з конфіскацією майна.
Чи міг простий патрульний з власної ініціативи і самостійно “кришувати” незаконний видобуток бурштину і зберігати такі запаси корисних копалин без відома правоохоронців з більшими зірками на погонах? Питання логічне, але навряд чи це цікавитиме слідство. Головне — когось покарати, бодай дрібну “сошку”, і прозвітувати на гору про свою ефективну роботу. Бо ж таки в Рівненській області, де є родовища бурштину, ним торгують ледь не в кожній хаті. Розрахункова вага — кілограм. Меншими мірами ваги, як правило, не торгують. За кілограм дрібних кількаграмових камінців дають від 200 до півтисячі доларів. І знають про це не лише ті, хто його скуповує, а й правоохоронці, причому всі, без винятку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *