Співрозмовник

Унікальний музей України

18 травня в Україні відзначають Міжнародний день музеїв

Унікальним культурним осередком нашого міста, який робить Хмельницький причетним навіть до міжнародних проєктів, є музей-студія фотомистецтва. Подібної колекції фотоапаратів не експонується ніде в країні. Крім того, у виставковій залі музею постійно популяризують фотомистецтво, знайомлячи з провідними світовими техніками фотографії, творчим доробком місцевих фотомитців. За допомогою фотовиставок звертають увагу глядача на актуальні проблеми сучасності. Про роботу міського музею-студії фотомистецтва наша розмова з його директором Віталієм САВІНИМ.

— Віталію Вікторовичу, розкажіть трохи про історію створення музею-студії фотомистецтва.
— Ініціатором став фотограф Костянтин Жданов, який багато років колекціонує фототехніку. Саме з його колекції, завдяки розумінню та підтримці міської влади, в Хмельницькому зʼявився музей європейського рівня. Двері музею відчинилися для відвідувачів 7 вересня 2010 року. Так і зʼявився єдиний в Україні музей фотомистецтва. Нині одне з головних завдань музею — національно-патріотичне виховання молодого покоління, розвиток фотомистецтва та його популяризація серед молоді й старшого покоління.
Наш унікальний музей перебуває в унікальній будівлі. Це архітектурна памʼятка місцевого значення, побудована в 1912 році.

— Які експонати зберігаються в фотомузеї? Назвіть найцікавіші.
— Нині музейна колекція налічує понад 2500 експонатів (фотоапарати, об’єктиви, збільшувачі, експонометри та інше приладдя), які ілюструють розвиток фотографії та виробництва фотоапаратів із кінця ХIX до кінця XX століття. Найцікавішою експозицією музею є постійно діюча виставка старовинного фотообладнання. До неї входять практично всі фотоапарати, які серійно випускалися в СРСР, чимало фотокамер світових виробників, починаючи з кінця ХІХ століття до ери цифрової фотографії. Є професійна техніка, аматорські фотоапарати, виїзні комплекти фотографа та камери для студійної зйомки, прилади для друку фотографій, спецтехніка для аерофотозйомки, медичних та наукових дослідів.
Широко представлені українські виробники фотоапаратури: Київський завод “Арсенал” (з 1947 року) та Харківський завод “ФЕД” (з 1933 року). Серед великої кількості фотоапаратів є дуже цінні та раритетні зразки. Це фотоапарат ФЕД за порядковим номером 1252, виготовлений у 1934 році. Саме у цьому році розпочалась історія українського серійного виробництва фотоапаратів, коли в Харкові на дитячій трудкомуні ім. Ф.Дзержинського налагодили випуск фотоапаратів “ФЕД” першої моделі. Усього в 1934 році виготовлено 1800 фотоапаратів. У колекції нашого музею також є відомий німецький фотоапарат “Лейка” (модель ІІІ), ФТ-2 (фотоапарат Токарєва) для панорамної зйомки, найменший дзеркальний фотоапарат “Нарцис”, німецька студійна камера кінця ХІХ століття з розміром кадру 30х40 сантиметрів, карданна павільйонна камера з електронним керуванням “Ракурс-672” та інші.

— Приваблює відвідувачів музею-студії фотомистецтва й експозиція стародавніх світлин. Якого вони періоду, хто на них, можливо, якась має особливу історію?
— Всі світлини є оригінальними, зробленими в різні періоди, переважно з кінця ХІХ до першої половини ХХ століття. Розміри їхні — від 6х9 до 50х70 сантиметрів. Перегляд цих світлин дає унікальну можливість подорожі в часі. На них можна побачити різні верстви населення: робітників, ремісників, селян, купців, військовослужбовців, інтелігенцію та дворянство. Ці фотографії — можливість роздивитись цікаві типажі, характерні для свого часу костюми, зачіски, прикраси. Хмельничани та гості міста можуть оцінити майстерність фотографів початку ери фотографії з її мінімальними, недосконалими засобами й технічними можливостями, коли чітка фотографія була справжнім дивом. Простота виконання світлин досі захоплює та дивує як простих відвідувачів, так і професійних фотографів.
У фойє нашого музею є постійно діюча експозиція “Старе-нове місто”. На фотографіях зображені визначні місця Хмельницького, будинки, вулиці та міські пейзажі. Чорно-білі фотографії — це минуле нашого міста, а кольорові — сьогодення. Переглядаючи ці світлини, можна проаналізувати зміни, що сталися в місті.

— Чи поповнюється музей новими експонатами, хто їх дарує?
— Принести раритет до музею може кожен. Люди часто дарують нам фотокамери, аксесуари, прилади, лабораторне обладнання для друку, старовинні світлини тощо. Більша частина цих артефактів — обладнання, яке вже не використовується та припадає пилом на горищі чи в гаражі. А в музеї воно знаходить своє належне місце.
Що ж до фотографій, то після кожної персональної фотовиставки її автор дарує щось зі своїх робіт, тим самим поповнюючи музейну колекцію сучасного фотомистецтва. За 10 років фонди музею поповнилися понад 2000 світлин кращих фотохудожників України і світу.

— За роки існування в міському музеї-студії фотомистецтва відбулося чимало виставок, згадайте цікаві міжнародні проєкти.
— У мистецькій галереї музею щомісяця відбуваються фотовиставки найкращих фотомайстрів із різних куточків України і навіть світу. За досить короткий час існування музею відбулося 130 стаціонарних виставок фотографії. Поруч з відомими фотомитцями України свої роботи представляли талановиті хмельничани. Співпрацюючи з Національною спілкою фотохудожників України, фотоклубами та організаторами міжнародних конкурсів, фотосалонів, вдалося провести й виставки міжнародного рівня. Наприклад, Міжнародний салон художньої фотографії “Фотовернісаж на Покрову”, Міжнародні фотосалони “З любов’ю до жінки”, “Планета дітей”, “Панорами моєї планети”, “Вікі любить пам’ятки” та інші.

— Досить цікавими є фотопроєкти місцевого рівня, які не лише знайомлять із провідними фотографами Хмельницького, а й дають можливість розвиватися початківцям і аматорам.
— Музей-студія фотомистецтва бере активну участь у міських заходах, проводячи тематичні виставки фотографій під відкритим небом. Щороку до Дня міста спільно з міською радою відбувається конкурс “Хмельницький крізь об’єктив” а напередодні новорічних свят — “Різдвяний Хмельницький”. Найкращі роботи експонуються в нашому музеї.

— Завдяки роботі музею-студії пожвавилася спів-праця з обласним осередком Національної спілки фотохудожників України. Розкажіть трохи про це.
— Організовуємо персональні та щорічні звітні фотовиставки членів спілки, творчі зустрічі з фотомитцями. Минулого року спільно з головою обласної спілки Анатолієм Івановим організували мистецький захід “Портфоліо-рев’ю для фотографів” і це далеко не всі аспекти нашої співпраці.

— Як музей відзначив ювілейний рік фотографії?
— У 2019 році фотографія відсвяткувала своє 180-річчя. Цій визначній даті присвячувались усі виставки в нашому музеї. З нагоди ювілею фотографії минулоріч організували виставку світлин “Найкраще з фондів”, де представили унікальні роботи з нашої музейної колекції.

— Як працює фотостудія при музеї-студії?
— Тут хмельничани та гості міста мають можливість скористатись послугами професійного фотографа з великим досвідом студійної фотозйомки. У студії є локації, які періодично оновлюються: світла фотозона з каміном, вишуканий куточок з антикварними меблями та інші декорації для зйомки. Крім цього, маємо унікальну колекцію аксесуарів. Родзинка колекції — незвичні капелюхи, які доповнять образ та додадуть особливого шарму. Отримані світлини можна оформити у фотокнигу, надрукувати чи вставити в рамку.

— Як вас доля повʼязала з фотографією?
— Завжди любив фотографувати, як і більшість людей, але професійною фотозйомкою не займався. Коли у вересні 2010 року прийшов працювати у міський музей-студію, дуже захопився фотомистецтвом. З тих пір це стало сенсом мого життя.

— Маєте улюблену світлину з музейних фондів чи особистих архівів?
— З фондів музею не можу виділити одну світлину, маю декілька найулюбленіших. Творчість кожного автора неповторна, захоплює. Подобаються, наприклад, пейзажі Олександра Соленцова та Євгенія Комарова, стріт-фото Євгена Кома та Олега Усатюка, портрети Олександра Юдіна, репортажні фото Олега Куцького.

— Що для вас фотографія?
— Насамперед — це мистецтво, яким захоплююсь, а вже потім — робота. Майже 10 років працюю в, на мою думку, найкращому музеї. Завдяки фотографії маю змогу спілкуватися з талановитими митцями та дещо навчитися в них. Фотографія здатна зберегти найяскравіші миті нашого життя.
— Дякую за розмову.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *