Актуально

Планові щеплення ніхто не відміняв

Щорічно навесні проходить Європейський тиждень імунізації, запроваджений з ініціативи ВООЗ у 2006 році.
Вакцинація проти інфекційних хвороб нині, під час пандемії коронавірусу, надзвичайно важлива. Відтак головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко підписав постанову “Про організацію заходів з імунізації в умовах пандемії коронавірусної хвороби”.
“Сьогоднішній карантин не є перешкодою для проведення планових щеплень, — каже головний спеціаліст управління охорони здоров’я Хмельницької міської ради, міський педіатр Ірина Кондратюк. — Тому вакцинація від усіх керованих інфекцій триває, незважаючи на карантинні заходи. Ми забезпечені необхідною кількістю вакцин. Незначний інтервал у календарі щеплень не вплине на їхню ефективність. Однак вакцинацію не варто відкладати на тривалий термін. Не забуваймо, що це може призвести до спалаху якогось інфекційного захворювання: ми маємо уже торішній сумний досвід розповсюдження кору. Тому не треба зволікати. Педіатри працюють з батьками, телефоном призначають час і дату. Нині все робиться для того, щоб розмежувати потоки здорових і хворих дітей. У кабінеті здорової дитини перед щепленням лікар-педіатр із бригади, що обслуговує здорових дітей, у засобах захисту оглядає малюка. Також він розповідає про щеплення, інформацію щодо сертифікатів та умов зберігання вакцин. Лише після того мама чи тато дитини підписує інформовану згоду на проведення процедури”.
Галина Марцонь, лікар-педіатр амбулаторії №9 Хмельницького ПМСД №2, розповідає, що під час карантину ніяких проблем зі щепленнями немає: “Планові щеплення проводимо щодня за попереднім записом. Заздалегідь повідомляємо батьків про необхідність чергової вакцинації. Спільно визначаємо день, час, коли їм зручніше прийти. Ми створили всі належні умови для проведення вакцинації, дотримуючись заходів безпеки”.
Так, у приміщенні розділено зони прийому дітей, аби мінімізувати будь-які контакти. Також розмежовано час прийому та сформовано окремі бригади лікарів для надання медичних послуг. Приміщення регулярно провітрюється та кварцується, ретельно дезінфікуються поверхні. Медичний персонал дотримується усіх правил гігієни. Медичні працівники, як і батьки, мають індивідуальні засоби захисту.
Галина Марцонь каже, що за день вони вакцинують, як правило, 8-10 дітей. Зазначає, що батьки в більшості охоче погоджуються на планову вакцинацію. Єдина затримка нині може бути у кілька днів, адже багато дітей під час карантину в селах. Але батьки стали свідоміші і самі конт-ролюють, коли треба прийти на щеплення.
До речі, за оцінкою ВООЗ, щороку в світі завдяки щепленням вдається зберегти від двох до трьох мільйонів дитячих життів. Захворюваність на поліомієліт знизилася на 99 відсотків. Значно нижчий рівень захворюваності на правець, дифтерію, кашлюк і краснуху, а показник смертності від кору зменшився на 75 відсотків.

Тетяна Сікорська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *