Мовою здоров'я

Шість запитань лікарю

За час боротьби за життя хворих на коронавірус лікарі вже мають певні спостереження. Про властивості COVID-19 розповіла головна лікарка Хмельницької інфекційної лікарні Оксана ПІДДУБНА.

— Коронавірус у кожного інфікованого може проявлятися по-різному. Що таке легкий перебіг хвороби?
— Легкими симптомами при COVID-19 вважаються невисока температура до 380С, кашель, нездужання, нежить, біль у горлі. У хворого відсутні такі серйозні симптоми, як задишка або утруднене дихання, посилення дихання, наявність мокротиння або кровохаркання, немає розладу шлунково-кишкового тракту (нудота, блювання та/або пронос), а також змін у психічному стані (сплутаності свідомості, млявості).
Часто під легким перебігом хвороби мають на увазі безсимптомне носійство вірусу, коли інфікована СOVID-19 людина почувається абсолютно здоровою, але є небезпечною для оточення, бо виділяє вірус в навколишнє середовище.

— Розкажіть, який алгоритм госпіталізації пацієнтів з симптомами коронавірусу.
— Госпіталізація в стаціонар показана хворим з підозрою або підтвердженим COVID-19, а також особи, які належать до групи ризику важкого перебігу хвороби. Це люди з хронічними захворюваннями легенів і серцево-судинної системи, з нирковою недостатністю, з декомпенсованим цукровим діабетом, люди із імунодефіцитом, з алергічними захворюваннями, аутоімунними хворобами, а також з цереброваскулярними недугами в стадії декомпенсації, онкохворі. Такі особи повинні бути госпіталізовані, навіть якщо вони мають легкі симптоми COVID-19. Адже ускладнення з боку дихальної системи можуть виникнути раптово, особливо на другому тижні захворювання. Крім осіб із групи ризику, в інфекційну лікарню госпіталізуються хворі з підозрою або з підтвердженим COVID-19 за клінічними показаннями: в стані середньої важкості і важкому — із ознаками запалення легенів, із лихоманкою +380С, що не піддається корекції жарознижуючими препаратами, хворі в критичному стані з прогресуючою дихальною недостатністю, сепсисом, поліорганною недостатністю.

— Наскільки лікарям страшно, чи є всі засоби, щоб працювати в умовах інфекції?
— Для того, щоб захистити медичний персонал та запобігти передачі інфекції, в лікарні проводяться заходи з профілактики інфекції та здійснюється інфекційний контроль під час надання медичної допомоги хворим на COVID-19. Медичні працівники знають, як вберегти себе від інфекції і не передати її іншим. У закладі є достатньо різних засобів індивідуального захисту, які медперсонал вміє надягати, знімати, носити. Регулярно проводяться обстеження медичного персоналу лікарні на інфікування вірусом CОVID-19.
Чи страшно працювати? На це запитання, напевно, потрібно отримувати відповідь у кожного дотичного до COVID-19 медпрацівника особисто. При потребі є можливість отримати допомогу в професійного психолога.

— Як пацієнти психологічно почуваються і як поводяться?
— Особливостей у поведінці хворих на CОVID-19 не спостерігалось. У більшості випадків реакція пацієнтів на хворобу типова. Поки що робити якісь узагальнення зарано.

— Сьогодні можна спостерігати, як люди пхають пальці під маску, торкаються обличчя, не міняють їх тижнями або ж шиють маски з тканини, яка пропускає краплі й вірус, бо не є блокуючою. Більше того, люди сприймають маску, як якийсь оберіг. “Маю маску, мовляв, то не захворію”. Що скажете з цього приводу?
— Медична маска — важливий засіб захисту від CОVID-19, проте її не можна переоцінювати. При неправильному користуванні медична маска стає додатковим джерелом інфікування. Її потрібно регулярно змінювати, ретельно мити руки перед її зняттям і після. Взагалі гігієна рук має велике значення в профілактиці CОVID-19. Адже інфікування відбувається і контактним, і крапельним шляхами.

— Зміна погоди в бік тепла і сонця посприяє тому, що епідемія коронавірусу буде сходити нанівець?
— Властивості вірусу COVID-19 ще в процесі дослідження, проте існує така думка, що вірус розмножується в холодну пору року, а висока температура повітря зупиняє його розповсюдження. В будь-якому випадку будемо сподіватися на краще.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *