Без категорії

Карантинний профіт

Режим карантину та надзвичайної ситуації в Україні наніс помітний удар по економіці. Підприємства вимушені призупинити роботу, бізнес несе збитки. Відтак страждає й міський бюджет, оскільки суттєво зменшилися податкові надходження.

Так само несе збитки й середній бізнес, підприємці ринків, власники

невеличких торговельних точок. Зважаючи на це, міська влада на період карантину звільнила від сплати за утримання  підприємців, які працюють на комунальних ринках, а це 2600 торгових місць. А також звернулася до власників приватних ринків,щоб вони перерахували і зменшили нарахування.

“Ми розуміємо, що адміністрація приватних ринків не відмінить їх

повністю, тому що і зараз здійснюється охорона, працює пожежна

сигналізація, а також є видатки, які, навіть коли ринок закритий,

треба здійснювати. Що ж до послуги, яка не надається, вона має бути

перерахована і не має платитися”, — зазначив міський голова Олександр Симчишин.

На період карантину міська влада звільнила від орендної плати

орендарів комунального майна та заклади ресторанно-розважальної сфери, які мали вже з 1 квітня платити за літні майданчики. Також не

сплачуватиме за оренду землі бізнес, котрий займається зовнішньою

рекламою, оскільки він так само зупинився.

Попри це міська влада категорично не погоджується з рішенням, за яке проголосував парламент і одним махом звільнив усі суб’єкти

підприємницької діяльності  від земельного податку, податку за землю, а також сплати за комерційну нерухомість.

“Ми вважаємо це несправедливим. Не платити повинні тільки ті, хто на карантині. Ті, хто працює, повинні платити. Якщо забудовник будує багатоповерхівку — це правильно, якщо він заплатить за землю. Якщо торговельна мережа працює на повну — це правильно, якщо вона заплатит земельний податок чи за комерційну нерухомість. Зараз ми, до речі, з Асоціацією міст України вимагаємо змін до цього закону, аби дали самим органам самоврядування вирішувати. Той, хто працює, має заплатити податки, бо місту й надалі треба жити”, — зазначив міський голова Олександр Симчишин.

Наразі, навіть попри надважкий період, влада міста забезпечує його

функціонування. Абсолютно всі комунальні служби та міське господарство міста працюють: вивозиться сміття, прибираються та дезінфікуються вулиці, житлові будинки, зупинки громадського транспорту та весь комунальний пасажирський транспорт, подаються гаряча і холодна вода.Водночас, за словами міського голови, за перший квартал вдалося виконати бюджет і виплатити вчасно зарплату працівникам бюджетної сфери.

“Це завдяки тому, що велика частина бізнесу, навіть терплячи збитки,

ще здійснює підприємницьку діяльність. Ми проаналізували більше сотні наших підприємств, які дають робочі місця, багато хто витримав

березень, багато хто відпустив працівників на дистанційну форму, але платить людям зарплату, заплатив податок на доходи фізичних осіб, за що їм дуже велика подяка, тому що фактично перший квартал ми закінчили без проблем. Звичайно, ми чекали більших надходжень. Планували перевиконання разом з вільними лишками на 99 мільйонів гривень, які мали спрямувати на об’єкти капітального будівництва, ремонти і так далі. Тих коштів уже немає і не буде, тому кількість об’єктів, які ми планували, буде в десятки разів менша”, — зазначив Олександр Симчишин.

Незважаючи на важкий час, місто ефективно працюватиме й надалі, каже міський голова, а частину об’єктів, будівництво яких уже розпочали, намагатимуться вчасно здати в експлуатацію. Відтак влада робить усе можливе, аби квітень, який буде об’єктивно найважчим для всіх, минув без болючих втрат.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *