З життя громади

“АРТізоляція”

Згадайте, скільки відомих митців створили свої шедеври в ізоляції. У світі існують навіть спеціальні будинки, де можуть усамітнитися письменники чи художники, щоб гамір сучасності не заважав їм творити. На жаль, історія свідчить, що чимало митців були ізольованими й через хвороби, переслідування владою тощо. Будучи ув’язненим за свої переконання, чимало творів написав український поет-дисидент Василь Стус, найвідомішим із яких став вірш “Весь обшир мій — чотири на чотири”. А національний геній Тарас Шевченко, попри заборону писати й малювати, в засланні творив вірші й рисунки.
Нинішній час карантину сучасні митці, творчі особистості теж використовують з користю. Тим паче, що карантин — не табір для репресованих, не заслання і свій творчий потенціал можна використовувати сповна.
Власними здобутками під час карантину можна поділитися на сторінці обласного художнього музею в Facebook. Музей запустив цікавий проєкт “АРТізоляція”. Своєю творчістю поділилася, наприклад, художниця, акторка народного аматорського театру “Дзеркало” Марина Слищук. Вона надіслала для проєкту фото свого домашнього улюбленця з його ж намальованою копією.
Про те, чим займається вдома на карантині, розповів у відеозверненні й режисер театру “Дзеркало” Дмитро Гусаков. Так, працює над новими постановками, читає, переглядає кінострічки. Свої улюблені твори радить й іншим. Як-от, п’єсу Фрідріха Дюрренматта “Гостина старої дами”, книжку Василя Шкляра “Характерник”, Харукі Муракамі “Хроніки заводного птаха”, українські фільми. Особливо радить кінострічку режисера Нарімана Алієва “Додому”.
Неймовірно красиву музику в авторському виконанні надіслав для проєкту музикант Дмитро Довгань. Залишити свій слід в “АРТізоляції” може кожен.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *