Без категорії

Одна година з мером

Поспілкуватися з Олександром Симчишиним у телефонному режимі — реально і просто. Набираєш номер і мер біля слухавки!

Ця комунікативна форма спілкування з владою не нова, але зручна для людей, особливо літніх, оскільки не потрібно йти, записуватись на прийом та чекати на свою чергу, щоб донести міському голові інформацію про ту чи іншу проблему.
Власне така телефонна розмова відбулася в присутності журналістів. За годину до Олександра Симчишина звернулися 14 хмельничан.
Першою зателефонувала жінка, яка просила мера посприяти в оформленні пенсії, оскільки працювати за станом здоров’я вона не може і відповідно оплачувати комунальні послуги їй нічим.
“Щодо пенсії не допоможу, оскільки управління Пенсійного фонду не підпорядковане міській владі”, — відповів мер і порадив хмельничанці звернутися в управління праці та соціального захисту населення з документами, оскільки цілком імовірно, що їй зможуть призначити субсидію. Матір третьокласника, який навчається в Гречанах, цікавило питання законності збору коштів батьками на ремонт класу і на що витрачає адміністрація школи кошти. Олександр Симчишин відповів, що адміністрація школи сама визначає, куди витрачати кошти, які навчальним закладам виділяють з міського бюджету: чи на ремонт туалету, чи на ремонт даху, купівлю обладнання чи на благоустрій подвір’я. А збір коштів з батьків — добровільна справа. “Якщо вас змушують, не здавайте, — наголосив мер. — Ніхто не має права заставити вас це робити”.
Ще одну маму цікавило питання переповнених груп у дитсадку і яким чином влада збирається вирішувати цю проблему. “Дуже просто, — відповів Олександр Симчишин. — Єдиний шлях — це будівництво нових дитсадків у місті”. При цьому міський голова наголосив, що останній дитсадок у Хмельницькому здали в експлуатацію у 1993 році. І лише з 2016-го в місті почали будувати дошкільні заклади, причому високими темпами, як не будує нині ніхто в Україні. Фактично вже п’ятий дитсадок готується до здачі в експлуатацію.
Збудувати каналізацію просили мешканці приватних будинків у Дубовому та Лезневому. Відповідь мера містян задовольнила, оскільки вони дізнались, що кошти на це в 2020 році в міському бюджеті передбачені. Такі роботи відбуваються на умовах співфінансування, тобто 70 відсотків вартості будівництва фінансують з міського бюджету, а 30 — власники будинків. “Єдина проблема — зима. Як тільки будуть сприятливі погодні умови, — сказав мер, — будівництво розпочнуть”.
Отримав відповідь і пенсіонер з Озерної, якому здалося, що за січень теплокомуненерго нарахувало йому більшу платню. Як з’ясувалося, до січневої квитанції увійшло ще три дні за грудень. Відповідно вийшла більша сума.
“Хмельницьктеплокомун-енерго” не може нарахувати більше чи менше, — зазначив Олександр Симчишин. — Вартість спожитого тепла нараховується за тарифом 1480 грн за гігакалорію, тобто скільки спожито, стільки й нараховано”.
Впорядкувати зупинку громадського транспорту на Ружичній та встановити світлофор на вулиці Кам’янецькій нижче автостанції №5 — з таким проханням до мера звернулись інші містяни. Олександр Симчишин зазначив, що обидва зауваження слушні, відповідно влада на них відреагує.
Одразу два звернення стосувалися роботи громадського транспорту. Мешканець Лезневого просив владу посприяти, щоб до мікрорайону ходив великогабаритний транспорт, оскільки маршрутки замалі. Міський голова погодився з цим і зазначив, що такі ж проблеми і в Дальніх Гречанах та Ружичній.
“Це такі три точки, де є ще проблеми з громадським сполученням і ми нині розглядаємо різні варіанти. Наприклад, у Лезневому ходитиме тролейбус на автономному ходу, який від автовокзалу №1 зніматиме струмоприймачі і до кінцевої їхатиме на акумуляторних батарейках, або великогабаритний автобус. На весну плануємо закупити кілька великих автобусів”.
Цікавили містян, чи обмежу-ватиметься кількість поїздок пільговим категоріям за електронним квитком, питання субсидій, облаштування прибудинкових територій тощо.
Враховуючи, що звернень у телефонному режимі до міського голови було немало, Олександр Симчишин пообіцяв, що вони стануть регулярними. Принаймні, раз на три місяці точно.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *