Культура

Воїн Україну береже

З нагоди Дня Незалежності 20 серпня в музеї історії міста відкрилася експозиція “Шлях до Незалежності України”.
Музей представив експонати з власних фондів, які демонструють, що головним борцем за українську державність у різні періоди був воїн. До експозиції входять плакати воїнів українського війська. Їх для музею надано інститутом Національної памʼяті. А також є манекени в українських військових формах, зокрема воїн Української повстанської армії. Представлено на виставці й форму сучасника-земляка, добровольця, який захищав Україну в зоні АТО до 2016 року, Миколи Барабаша. Є також світлина з батальйону “Січ”, де служив хмельничанин Ігор Олійник. Один із найцінніших експонатів — роба земляка, вʼязня концтаборів, нині почесного мешканця Хмельницького Кузьми Матвіюка.


Також “Шлях до Незалежності України” складається з книг про історію боротьби за українську державність.
“Упродовж свого існування Україна мала і втрачала свою державність. У 2017 році Верховна Рада України ініціювала наукову конференцію, учасники якої дійшли висновку, що українській державності понад тисячу років. Витоки державності — з 838 року. Тоді створено українське посольство, яке спершу відправилося до Візантії, а потім до Людовика Благочестивого у європейську державу Аквітанію.
На думку багатьох експертів, сучасний День Незалежності України можна вважати Днем відновлення української державності. Тож маємо розуміти, що історія нашої держави набагато глибша, ніж дехто вважає. Протягом усього нашого існування ведемо боротьбу за державність — починаючи від династії Києвичів, які утворили могутню ранню середньовічну Київську Русь. Існували й інші періоди творення української державності, як-от Галицько-Волинська держава, Запорізька січ, Гетьманщина, Українська Народна Республіка, Українська держава за гетьмана Скоропадського, УНР часів Директорії та сучасна Україна. Можемо гордо ідентифікувати себе з народом, який здатний на державотворення і який упродовж періоду існування долучався до глобальних світових процесів.
Як показує історія, Україна завжди була цивілізаційним щитом для Західного світу від російської деспотії, що існує й нині”, — каже директор музею історії міста Галина Барабаш.
Експозиція допомагає осягнути не лише загальноукраїнську історію державотворення. Тут є експонати, які свідчать про боротьбу за українську державу в нашому місті, на Поділлі.


Виставка, присвячена Незалежності України, — лише невеличка частина історичних свідчень із фондів музею. Екскурсія експонатами “Шлях до Незалежності України” стане додатковим уроком історії для кожного свідомого українця, адже кожному періоду становлення нації передували різні суспільні процеси.
“Народ втрачав державу, незалежність, коли не був єдиним і відновлював ці цінності, згуртувавшись. Нині знову час війни за Україну, народжуються нові герої, які своєю хоробрістю вже довели, що державу не зламати. Вірю, що нинішня Україна подолає російського агресора, відстоюючи свої землі”, — додає Галина Барабаш.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *