Культура

“Family Fest” об’єднує родини

Забіг у підгузках, конкурси для дітей та дорослих, подарунки та акції ― так у Хмельницькому проходив фестиваль сім’ї, присвячений тижню грудного вигодовування. “Family Fest”, який уже став гарною традицією у нашому місті, організувала громадська організація “Світанок”. У парку ім. Т.Шевченка у суботу зібралися діти, батьки, представники різноманітних громадських організацій, виробники дитячої продукції та надавачі послуг.
Напівкільцем на майданчику розмістилися кілька десятків локацій, де почергово відбувалися різноманітні дійства й забави.


За словами представниці громадської організації “Світанок” Олени Голяк, упродовж року програму фестивалю обговорюють у соцмережах. Тому до кожного наступного заходу долучається все більша кількість учасників і спонсорів.
“В окремих інформаційних зонах батьки можуть отримати психологічну та юридичну допомогу. Є локації з майстер-класами для дітей, а також представництва різноманітних організацій, які влаштовують розваги й ігри для відвідувачів. Цього року новинкою став танцювальний батл для татусів. Батьки повторювали рухи за своїми дітьми. У такий спосіб визначимо, як добре вони розуміють одне одного”, ― каже Олена Голяк.
За доброю традицією, на святі молоді матусі провели флешмоб на підтримку грудного вигодовування. Разом зі своїми малюками вони продемонстрували, що це природно робити будь-де.
Одним із найочікуваніших конкурсів на святі були перегони повзунів, які проводив освітній простір “New school”.
“Забава користується великою популярністю, тому проводимо кілька забігів. Малюкам у віці до одного року потрібно проповзти п’ятиметрову відстань. Одночасно стартують чотири учасники. Щоб малюк фінішував першим, його батьки вдаються до різноманітних витівок: повзуть разом із ним, простягають забавки чи підбадьорюють на фініші”, ― розповідає представниця освітнього простору “New school” Марина Маліновська.


В одному з забігів фінішував малюк Тетяни Новак.
“Від народження син проявляє лідерські задатки. Намагається в усьому бути першим. Щоб був чемпіоном у житті, я заохочую та стимулюю його до майбутніх перемог”, ― каже Тетяна Новак.
Для трохи старших дітей відбулися спортивні змагання.
“Діти від 3 до 7 років змагалися у виконанні трьох футбольних вправ. Першою була естафета. Під час другої дисципліни учасники обходили із м’ячем фішки. Згодом забивали голи у ворота”, ― розповідає тренер Футбольної академії раннього розвитку в місті Хмельницькому Денис Родзянський.
У конкурсі “Артист-початківець” малюки мали змогу проявити власні таланти й отримати за свій виступ подарунок.
Червоною доріжкою дефілювали маленькі моделі агенції “Star school”. Дівчатка демонстрували 16 авторських суконь місцевого модельєра Тетяни Гримаковської.
Під час фестивалю чимало речей діти могли зробити власноруч. На гончарному крузі Наталія Роут проводила майстер-класи зі створення глиняного посуду.
Неподалік засновниця лабораторії хімічних чудес Ольга Параска зі своїми маленькими помічницями демонстрували різноманітні досліди.
“У нас діти мають можливість поекспериментувати з хімічними явищами та зробити щось власноруч. Сьогодні ми проводимо доброчинний аукціон, під час якого продаємо мило, яке виготовили діти. Зібрані кошти передамо організаторам для потреб матерів, які опинилися в скрутному становищі, та хворих дітей”, ― розповідає Ольга Параска.
У локаціях місцевого представництва міжнародної громадської організації “Збережи життя” та об’єднання “Хмельницька область без сиріт” охочі могли довідатися про підтримку родин та жінок у кризових ситуаціях. Також інформаційні послуги надавали державні установи.
“Реалізовуючи проект “Мама має право”, проводимо тематичні бесіди та роздаємо брошури. Роз’яснюємо, як оформити допомогу при народженні дитини, здійснити реєстрацію малюка, які пільги існують для одиноких матерів, як отримати аліменти тощо”, ― зазначає спеціаліст відділу правової роботи головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області Наталя Фабро.
На м’яких подушках посеред зелені представниці центру “Шкодер клаб” влаштували місце психологічного розвантаження матусь.


“Зазвичай під час відпустки по догляду за дитиною жінка почувається дещо обмеженою. Малюк потребує постійної уваги, тому для себе у матері залишається обмаль часу. Під час фестивалю ми з колегою розділилися. Вона проводить заняття з матерями, а я — з їхніми дітьми. Таким чином жінки можуть спокійно поспілкуватися та розповісти про наболіле. Психологічне розвантаження корисне не тільки для мам немовлят, але й усіх інших, без винятку”, ― каже сімейний психолог центру “Шкодер клаб” Тетяна Матвійчук.
“Ми чудово провели час, взяли участь у кількох конкурсах. Такі заходи об’єднують родину”, — каже Світлана Гаврилюк, яка відвідала фестиваль разом із дев’ятимісячною донькою та чоловіком.
Під час фестивалю нагородили переможниць фотоконкурсу “Вагітна року” та “Животик року”, а також обрали найкреативніше задекорований візок.
Разом із донькою Інна Круць одягнулися як герої діснеївських мультиків.
“Із дитинства люблю Мікі Мауса. Сподіваюся, що він сподобається і дочці, коли вона підросте. Добре, що є таке свято, де можна себе проявити і нагадати, що ми всі родом із дитинства. Малюки — безпосередні і веселі. Якщо братимемо з них приклад, то світ буде добрішим. Тому частіше даруйте одне одному усмішки”, ― радить жінка.

Ірина Бабієнко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *