Спорт

Гра, що гартує дух і тіло

Регбі — командна гра, схожа на футбол, популярна у США, але грають у неї руками і ногами м’ячем овальної форми. Сама гра досить видовищна, з жорсткими моментами, інколи схожими на бійку. Регбі вимагає злагодженості й дисципліни, водночас допомагає відволіктись від буденності, знайти рішення у стресовій ситуації та зміцнює не лише тіло, а й характер.
Два роки тому задля популяризації регбі серед школярів Федерація регбістів Хмельниччини створила в місті департамент дитячого регбі. Ідею спортсменів підтримали у міській раді й гра з овальним м’ячем почала стрімко набирати популярності.


Цього року завдяки участі в програмі “Громадські ініціативи” департамент провів чемпіонат міста з регбі-5 серед дворових команд. Упродовж двох місяців з грою вперше познайомилися до 400 дітей, вдалося сформувати більше 40 команд. Спочатку грали у дворах, потім у мікрорайонах, згодом відбувся чемпіонат міста. На відміну від дорослої версії гри, у якій, щоб заволодіти м’ячем, потрібно звалити суперника з ніг, дитяче регбі безконтактне і не травматичне, на поле виходять всього по п’ять гравців зі спеціальними стрічками, які треба зірвати з сперника. Звідси й назва спортивної гри — регбі-5.
“Безконтактне регбі виховує координацію рухів, логічне мислення, а ще згуртованість і толерантність до суперників. Це динамічний вид спорту, який ще й вчить приймати правильне рішення у стресовій ситуації. Коли гравець володіє м’ячем, на нього одразу біжить команда-суперниця. Тоді на прийняття рішення є лічені секунди. Важливо обійти суперника технічно, розіграти. У цьому і весь смак гри”, — каже віце-президент Федерації регбі Хмельницької області Сергій Щербанюк.
Проект “Спробуй регбі” став одним із переможців міської програми “Громадські ініціативи”. Загальна його вартість склала майже 50 тисяч гривень, з них 31,4 тисячі — з міського бюджету. За ці кошти придбали 20 м᾽ячів, 40 маніжок, 8 наборів фішок та ще 100 комплектів стрічок.
Днями керуючий справами виконавчого комітету міської ради Юлія Сабій, начальник міського управління молоді та спорту Сергій Ремез та ініціатор проекту, віце-президент Федерації регбі Хмельницької області Сергій Щербанюк передали спортивне обладнання та регбійне екіпірування чотирьом підлітковим клубам у Південно-Західному мікрорайоні, Дубовому, Озерній та Виставці.
Серед закладів, які отримали спортивний інвентар, підлітковий клуб “Романтик”. Його відвідують майже 250 дітей віком від 6 до 18 років.
“Цього літа, на відміну від попереднього, відвідувачів значно більше. Упродовж перших двох місяців канікул у нас відбулося чимало заходів, серед яких і дворові олімпійські ігри. Нове спортивне спорядження випробовуватимемо на території НВК №2, де є майданчик зі штучним покриттям”, ― каже педагог-організатор підліткового клубу “Романтик” Лариса Містюк.
За словами старшого тренера-викладача з регбі дитячо-юнацької спортивної школи №1 Богдана Зозулі, спортсмени допомагатимуть юним відвідувачам підліткових клубів пізнавати правила гри у безконтактне регбі, яких потрібно чітко дотримуватись.
“Якщо гравець порушує правила, страждає вся команда. Штрафний — це покарання, яке суперник може реалізувати ударом ногою по воротах або команда відступає на десять метрів поля назад, які доводиться відробляти по сантиметру”, — підсумовує тренер.
“Міська рада підтримує громадські ініціативи, які стосуються здорового способу життя та активного дозвілля. Здорові діти ― це майбутнє нації. Завдяки таким проектам можемо відволікти їх від гаджетів і спонукати більше часу проводити на свіжому повітрі”, ― впевнений Сергій Ремез.
Загалом у місті діють 21 підлітковий клуб, половина з них — бюджетні. Аби школярі не нудьгували під час канікул, частина закладів влітку працює за звичним графіком.

Ірина Бабієнко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *