Культура

Мандрівка Європою на роверах та з сонячною батареєю

Подорожувати комфортабельним автобусом зможе будь-хто. А ось коли в кишенях не густо, а душа сповнена авантюризму та небуденним бажанням пізнати світ, — погодяться лише романтики. І такі є! Два рюкзаки, кілька тисяч гривень та купа мрій — все, що знадобиться молодій парі з Хмельницького, які вирушили в подорож західними країнами на роверах.
Подорожуючи, Сергій Толстіхін та Юлія Мазур вирішили дослідити не лише веломаршрути, а й зелену енергетику. А ще поспілкуватися з українцями, які живуть за кордоном. Хмельничани проїдуть понад п’ять тисяч кілометрів та відвідають більше 20 країн. Втім така мандрівка для Сергія та Юлії не перша. Торік, щоб на власні очі побачити, як розвивається зелений туризм у Європі, який вони планують розвивати в Україні, вирушили у велоекспедицію, відвідавши Польщу, Литву та Білорусь.
“Після тієї подорожі виник задум здійснити мегамандрівку. Як і минулого року, їхатимемо переважно зеленими шляхами. Здобутий досвід використаємо для розробки веломаршрутів на Поділлі. А ще вирішили розширити спектр своїх досліджень. У подорож беремо також причіп із сонячною панеллю, від якої заряджатимемо свої гаджети. У такий спосіб спробуємо дослідити, чи можна подорожувати, використовуючи виключно відновлювальну енергетику”, — ділиться Сергій Толстіхін.
Молоді люди усвідомлюють, що така подорож не позбавлена ризику та доведеться ночувати просто неба. Однак вже є чимало бажаючих, які з соцмереж дізнались про їхню подорож, надати дах над головою.
“Коли я написав у соцмережах, що ми плануємо відвідаємо Швецію, то невдовзі отримали від українців 10 пропозицій ночівлі, половина з яких зі Стокгольма. І так у кожній країні”, ― розповідає Сергій Толстіхін.
У мандрах Сергій та Юлія проведуть більше 80 днів. Увесь велотур поділити на три етапи. Під час першого, подорожуючи десять днів Польщею, Словаччиною та Угорщиною навесні, вже випробували власні сили. На часі — двомісячна поїздка, під час якої відвідають 16 країн Європи. До цього маршруту готувались ретельніше: вивчали карту та клімат нових країн, декілька разів випотрошували рюкзаки, аби залишити найнеобхідніше — те, без чого у довгій дорозі просто не обійтися: трохи змінного одягу, запасні мешти, намет, обладнання для ремонту велосипедів, пічки для приготування їжі, посуд, переносний душ, а ще ноутбук, планшет, фотоапарат і купу дротів, щоб зафіксувати кожен момент своєї подорожі і по приїзді поділитися враженнями з подолянами.
Стартуватимуть з Прибалтики, з литовського міста Каунас. “Там хочемо відвідати 90-річного священика, який розпочав будувати костел Христа Царя Всесвіту, що у Хмельницькому. Моя мама вирішила передати йому теплі шкарпетки, щоб отець-єзуїт знав, що про нього у Хмельницькому пам’ятають”, ― каже Сергій Толстіхін.
Далі через Скандинавію та Данію попрямують до Німеччини, Нідерландів, Бельгії та Франції. Також відвідають невеличкі Люксембург, Ліхтенштейн та Швейцарію. Після Австрії та Чехії повернуться додому. Восени під час третього етапу на кілька днів вирушать до Молдови та Румунії.
Кожного дня на велосипедах мандрівники долатимуть 100-120 кілометрів, проводячи в дорозі 8-10 годин. Поміж поїздками влаштовуватимуть собі дні релаксу, під час яких стоятимуть на кемпінгу в мальовничих місцях чи прогулюватимуться європейськими столицями. Та найголовніше, чого прагнуть хмельничани, — це показати людям, що світ прекрасний. Тож під час подорожі розповідати тамтешнім мешканцям не лише про себе, а й про Україну. А ще вивчатимуть традиції, культуру, релігію та побут різних країн.

Ірина Бабієнко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *