Без категорії Новини

“Кобзарик” зі знаком плюс В Хмельницькому збудували найсучасніший дитсадок в Україні

Найбільший у місті дошкільний навчальний заклад “Кобзарик” розташований на вулиці Залізняка, 32. Його зводили виключно за кошти місцевого бюджету. Коли розпочинали будівництво, на земельній ділянці не було нічого, окрім чагарників. І усього за три роки повстав заклад, який збудований та обладнаний за новими технологіями.

“Вартість будівництва дошкільного навчального закладу 53 мільйони гривень. Цим об’єктом можемо пишатися, бо він один із найсучасніших в Україні. Заклад отримав сертифікат енергоефективності. Тут передбачені технології для ощадного використання ресурсів. З першого вересня в дитсадку навчатиметься понад 350 малюків. Колектив налічуватиме більше ста працівників, а це також додаткові робочі місця”, ― зауважує міський голова Олександр Симчишин.
У триповерховій будівлі знаходитиметься 11 груп. Кожна із них має окрему роздягальню, ігрову кімнату, спальну та вбиральню із зручною для малюків сантехнікою та душовою. Усі приміщення детально продумані. Наприклад, у шафки, де дітлахи триматимуть верхній одяг, надходитиме тепле повітря, завдяки чому мокрі черевички невдовзі ставатимуть сухими. У просторих ігрових кімнатах розміщені звичайні шкільні дошки та монітори для виведення зображення, а також кварцові лампи, щоб дезінфікувати приміщення у години відсутності дітей.
На першому поверсі розташовані сучасний харчоблок із індукційними плитами та спеціальним підйомником для транспортування їжі на другий та третій поверхи. Трохи осторонь ― медичний блок з окремим ізолятором. Поруч ― автоматизована пральня. На верхніх поверхах обладнані просторі спортивна та актова зали. У останній змонтовано кінопроектор.
Дошкільний навчальний заклад зможуть відвідувати також діти із обмеженими можливостями. У передпокої знаходиться пристрій, який допоможе легко підняти інвалідний візочок по сходах. Загалом, у приміщенні встановлено унікальну рекупераційну систему вентиляції, яка виходить на технічний поверх. Тож у кімнати постійно надходитиме свіже повітря. У підвалі на випадок надзвичайної ситуації спроектовано бомбосховище.
Ззовні дошкільний навчальний заклад також має чим здивувати. Дитячий майданчик майорить різноманіттям гойдалок, каруселей, альтанок, гірок та пісочниць, а долі — антитравматичне гумове покриття. Не бракує тут і спортивних споруд.
По периметру огорожі висаджені туї, ялинки, декоративні клени, обабіч доріжок ― кущі.
Молода мама Аліна Климко тішиться, що за півтора місяці її трирічна донечка Соломійка відвідуватиме цей дитячий садочок.
“Спочатку ми записалися на чергу у дитсадок №29, але у департаменті освіти та науки міської ради нам повідомили, що донька потрапить уже до нового закладу. Ця новина мене дуже втішила, бо у новому садочку створені всі умови для комфортного перебування дітей. Сподіваюся, що моя молодша донька Злата, якій нещодавно виповнився рік, також тут навчатиметься”, ― каже жінка.
Впродовж останніх років мікрорайон Озерна активно розбудовувався. Сьогодні тут мешкає багато молодих сімей. Завдяки будівництву нового садочка вдасться суттєво зменшити черги до дошкільних закладів. Проте на досягнутому влада міста не має наміру зупинятися. Уже у наступному році планують розпочати роботу над створенням ще одного дитячого садочка на вулиці Кармелюка.
“За роки незалежності місто втратило більше 30 дитсадків, проте Хмельницький ― одне з небагатьох міст, де народжуваність перевищує смертність. Житловий фонд продовжує активно розбудовуватися, тому ми також повинні подбати про об’єкти соціальної сфери: дитячі садки, школи та лікарні. До прикладу, щоб розвантажити вулицю Панаса Мирного, яка веде до мікрорайону Озерна, сьогодні завершуємо будівництво вулиці Січових Стрільців”, ― зазначає депутат Хмельницької міської ради Віталій Діденко.
Поруч із дошкільним навчальним закладом триває будівництво початкової школи на 480 осіб. Готовність об’єкту майже 60%. Приміщення збудовано, вікна змонтовано. На черзі утеплення фасаду, внутрішні роботи та впорядкування території. Завершити будівництво планують у наступному році. Для введення об’єкту в експлуатацію потрібно ще до 50 мільйонів гривень.
Ілона Віт — багатодітна мати, окрім 11-річної доньки, у неї є ще двоє дошкільнят.
“Ми живемо неподалік. Було би дуже зручно, щоб молодші діти не тільки відвідували тут дитячий садочок, але й навчалися поруч у початковій школі”, ― каже жінка.
На думку заступника голови Верховної Ради VII скликання Руслана Кошулинського, наразі держава недостатньо фінансує розвиток мережі навчальних закладів у регіонах.
“Тягар із пошуку коштів переважно лягає на плечі органів місцевого самоврядування. Тішить, що такі міста як Хмельницький та Івано-Франківськ все-таки знаходять ресурси для відкриття нових навчальних закладів. Проте будівництво соціальних об’єктів має здійснюватися на умовах ефективного співфінансування, тому майбутньому народному депутату потрібно лобіювати унормування взаємин між місцевим та державним бюджетами”, ― переконаний Руслан Кошулинський.
На презентації готовності дитячого садка “Кобзарик” у Хмельницькому побував і перший заступник міського голови Івано-Франківська Микола Вітенко.
“З 2016 року у Івано-Франківську введено в експлуатацію чотири нових дитячих садочки, ще три перебувають на завершальній стадії будівництва. Завдяки цьому кількість дітей, охоплених дошкільною освітою, зросла до 83%. Протягом останніх років місто приділяє значну увагу термомодернізації дитсадків”, ― зазначає Микола Вітенко.
Представники органів місцевого самоврядування Хмельницького та Івано-Франківська наголосили, що розвиток мережі навчальних закладів та підвищення рівня їх енергоефективності й надалі залишатиметься одним із пріоритетних напрямків їхньої роботи.

Ірина Бабієнко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *