Соціум

Як поводитися в небезпечній ситуації — має знати кожна дитина

Уранці на території дитячого оздоровчого табору “Чайка” та рекреаційного центру “Берег надії” у селі Головчинці Летичівського району лунає сигнал “Тривога” ― і вожаті оперативно евакуюють дітей із корпусів на вулицю. Так розпочинаються тренування з цивільного захисту для юних відпочивальників.

За словами начальника управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту і охорони праці міськвиконкому Дмитра Білоуса, навчання проводяться за дорученням Хмельницького міського голови Олександра Симчишина та на вимогу центральних органів влади. Їх мета: розповісти дітям про небезпеки, які можуть чатувати на них під час літніх канікул.
“Мені сподобалося, як швидко та організовано діти вийшли на вулицю. Це свідчить про те, що в день приїзду з ними проводилися заняття на тему безпеки. Однак ми й надалі проводитимемо практичні тренування із кожним наступним заїздом, бо, щоразу повторюючи дітям про правила поведінки, можна вберегти їх від небезпеки”, ― каже Дмитро Білоус. Участь у тренуваннях узяло загалом до 350 дітей, у тому числі відпочивальники з табору “Чайка”, центру “Берег надії”, а також хмельницькі школярі з наметового містечка поруч.
Комплексні навчання проводились одразу за кількома напрямками. Дітям розповідали, як поводитися під час пожежі, на воді, що робити, коли загубився, знайшов вибухонебезпечний предмет, а також які речі потрібно покласти до тривожної валізи. Для цього співробітники служби з надзвичайних ситуацій та поліції приїхали на спецмашинах та привезли з собою обладнання. Щоб діти могли якомога краще все розгледіти, облаштували п’ять локацій. На стадіоні рятувальники розгорнули пожежний автомобіль. Кожен охочий міг одягти спецодяг, стійкий до термічних ушкоджень, а також спрямувати потік води з пожежного рукава.
“Діти повинні пам’ятати про правила поводження під час пожежі, не панікувати, не ховатися і чітко виконувати вказівки дорослих. Окрім іншого, ми привезли вогнегасники, щоб показати, як правильно ними користуватися”, ― каже тимчасово виконуючий обов’язки начальника міськрайонного управління головного управління Держслужби з надзвичайних ситуацій у Хмельницькій області Олександр Сікорський.
Поруч розташувалася локація патрульної поліції. Правоохоронці розповідали дітям, що після 22.00 не можна виходити на вулицю без супроводу дорослих, що не варто відчиняти двері своєї оселі, коли сам удома, навіть якщо хтось представляється працівником поліції.
“Ще раніше правоохоронці провели експеримент, під час якого запитували дітей, як вони діятимуть, якщо загубляться в супермаркеті. На жаль, чимало з них сказало, що вийдуть на вулицю, щоб шукати дорослих, що є хибним рішенням, бо потрібно залишатися на місці або повідомити про випадок охоронця чи іншого співробітника магазину. Це свідчить про те, що батькам потрібно більше розмовляти зі своїми дітьми і пояснювати, що потрібно робити у тій чи іншій ситуації”, ― зазначає інспектор зв’язків з громадськістю управління патрульної поліції у Хмельницькій області старший лейтенант Ганна Стрембіцька.
Улітку небезпека на дітей може чатувати й під час відпочинку на воді. З початку купального сезону на Хмельниччині потонуло семеро осіб, у тому числі одна дитина.
“На жаль, діти не повідомляють батькам, що йдуть на водойму, запливають далеко або занадто довго перебувають у воді. Така необережність може коштувати життя. Тому важливо нагадувати про елементарні правила поведінки. Також на локації безпеки на воді рятувальники розповіли, як надавати допомогу утопальнику, та показали на манекені, як зробити штучну вентиляцію легенів та масаж серця”, ― каже начальник відділу цивільного захисту Хмельницького міськрайонного управління ДСНС Олександр Оленюк.
Серед найбільших небезпек — необережне поводження з вибухонебезпечними предметами. Переважно через цікавість та необережність страждають в основному хлопчаки. З часу ведення військових дій на сході України кількість трагічних випадків, пов’язана з необережним поводженням із вибухонебезпечними предметами, почастішала.
“У Ярмолинецькому районі двоє дітей травмувалося через детонування боєприпасу. Діти повинні знати, що до таких знахідок краще не підходити близько. Їх місцезнаходження треба позначити і негайно повідомити про це рятувальників та поліцію. Із початку року група піротехніків здійснила 260 виїздів, під час яких було знешкоджено 1800 боєприпасів. Чимало заяв надійшло від батьків, діти яких знаходили вибухонебезпечні предмети у полі чи лісі”, ― каже заступник начальника групи піротехнічних робіт капітан служби цивільного захисту Сергій Косар.
“Нам багато розповідали про правила безпеки під час уроків основ здоров’я, але, вважаю, сьогодні ми отримали чимало корисних знань”, ― зазначає 11-річний Нікіта Солтик з Хмельницького, який відпочиває у таборі “Чайка”.
“Під час спілкування діти проявляли активність. Вони впоралися з тестами на знання правил безпеки, тож було зрозуміло, що обізнані з темою. Проте таке повторення дає змогу краще закріпити їхні знання, відтак і нам спокійніше”, ― зазначає методист центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Хмельницької області Тетяна Ромасюкова.
Юні відпочивальники намалювали малюнки на тему: “Небезпека очима дітей”. Авторів кращих робіт нагородили подарунками.

Ірина Бабієнко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *