Культура

Подарунки для матусь

До Дня матері хмельницькі школярі подарували своїм найкращим і найріднішим концертну програму “У світі все починається з мами”.
На літній сцені поблизу кінотеатру ім. Т.Шевченка департамент освіти і науки Хмельницької міської ради організував святковий концерт. Також проводилися майстер-класи, на яких усі охочі мали змогу виготовити власноруч подарунок для своїх матусь.

А в музеї історії міста народні умільці навчали школярів майструвати українську ляльку-крупʼяничку. Та перш, ніж узятися за тканину, голку і нитку, школярам розповіли про історію ляльки. Виявляється, наші пращури виготовляли ляльки-крупʼянички як обереги на достаток, щастя й добробут у пору збирання врожаю. На відміну від сучасної ляльки, що створюється переважно для гри чи як елемент декору інтерʼєру, давня лялька мала сакральне, містичне значення.


Ляльки-обереги супроводжували людину протягом усього життя. Крупʼяничка оберігала родину від нужди та нещастя, починаючи з нового врожаю. Зерна минулорічної ляльки висівалися в полях для гарного врожаю або використовувались у господарстві.
Для виготовлення ляльки обирали лише натуральні матеріали. Нині в зерно крупʼянички кладуть монетку. Як і решта оберегів, вона не була індивідуалізована, тобто не мала очей, рота чи носа. Предки вірили, що через очі, які виражають душу людини, у неї можуть вселитися злі духи.
Відбірні зерна хліба зсипали у зшитий лляний мішечок розміром з долоню. Це — основа ляльки. Далі, як і в ляльці-мотанці, обходилося без голки. Поступово до конусоподібного мішечка світлого кольору примотувалися спідниця, плахта, фартух. Далі — руки ляльки, спідня та головна святкова хустки. Усе — зі шматочків тканин.
“Таку ляльку роблю вперше. Хочу, щоб мамі цей оберіг приніс щастя і добробут у господарстві. Коли виготовляв її, подумки дякував найдорожчій, що подарувала мені життя. У мами вже чимало виготовлених мною подарунків, але зроблений у музеї — особливий!” — поділився девʼятирічний Микита Мажар.


“Мамо, я тебе дуже-дуже люблю! Вітаю тебе з цим чарівним святом. Бажаю щастя, усіх гараздів, які символізує лялька-крупʼяничка, — передає матусі привіт до свята восьмирічна Катруся Стахова. — З сестричками і братиком завжди робимо мамі сюрпризи. Ховаємо малюнки під подушку чи десь на кухні, де мама готує нам щось смач-неньке”.
“Коли даруватиму мамі крупʼяничку, казатиму найкращі слова вітань, а ще розповім про історію ляльки. Хотілося б прийти на схожий майстер-клас до музею ще не раз”, — каже девʼятирічна Вікторія Лебідь.


До двох десятків ляльок-крупʼяничок діти змайстрували для матусь з найкращими побажаннями.
Як приємно подарувати матусям такий теплий подарунок, процес виготовлення якого — дуже захопливий!
Ірина САЛІЙ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *