Юридичний кабінет

Гроші у борг

Валерій Кравчук, адвокат

Нерідко нам доводиться позичати родичам, друзям, а інколи й просто знайомим гроші, у деяких випадках досить чималі. І природно, що ми розраховуємо на повернення позиченого. Однак у житті буває так, що ті, кому ми довіряли, з тих чи інших причин в обумовлений термін не повертають позику, пояснюючи це якимись “поважними” причинами та обіцяючи повернути “наступного понеділка”, а потім просто уникають зустрічі.
У такому разі у позикодавця пряма дорога до суду. Однак, якщо не надати належних доказів того, що гроші передавались позичальнику та позичальник обіцяв їх повернути, справа приречена на провал.
Тож якими документами (чи, можливо, іншими доказами) підтверджується виникнення між сторонами правовідносин позики, та які вимоги до таких документів встановлені законодавством?
Відповідно до статті 1047 Цивільного кодексу України договір позики укладається у письмовій формі, якщо його сума не менше, ніж удесятеро перевищує встановлений законом розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян. На підтвердження укладення договору позики та його умов може бути представлена розписка позичальника або інший документ, який посвідчує передання йому позикодавцем визначеної грошової суми або визначеної кількості речей.
За своєю суттю розписка про отримання в борг грошей є документом, який видається боржником кредитору за договором позики, підтверджуючи як його укладення, так і умови договору, а також засвідчуючи отримання боржником від кредитора певної суми.
Письмова форма договору позики внаслідок його реального характеру є доказом не лише факту укладення договору, а й передачі грошової суми позичальнику.
З наведеного випливає, що належною формою договору позики є письмова форма.
Що стосується показів свідків, якими підтверджується укладення усного договору позики, то згідно з ч. 2 ст. 59 Цивільного процесуального кодексу України обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування, покази свідків будуть неналежним та недопустимим доказом.
А чи достатньо у розписці зазначити про отримання коштів для виникнення в отримувача обов’язку їх повернення? Ні, не достатньо!
Розписка як документ, що підтверджує боргове зо-бов’язання, має містити умови отримання позичальником у борг грошей із зобов’язанням їх повернення та дати отримання коштів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *