Культура

А ти бережеш природу?

Біля кінотеатру ім. Т.Шевченка, на сцені під відкритим небом відбувся гала-концерт фестивалю екологічної творчості “Свіжий вітер-2019”.

Вже 18-й рік поспіль школярі міста обʼєднуються, аби привернути увагу громадськості до екологічних проблем. Цього року у фестивалі взяли участь 24 міські школи. Учнівські команди пройшли два відбіркові тури (шкільний та міжшкільний). Проходив фестиваль у номінаціях “Екопроект та фотозвіт” (школярі робили фотозвіти екологічних акцій “Хмельницький щодня чистий”, знімали відеоролики на екологічну тематику, в цікавій формі розповідали про проблеми сучасної екології та їх подолання), “Авторська пісня та співана поезія” та “Екомода”. Піснями, цікавими постановками, дизайнерськими еко-колекціями діти нагадали про елементарні правила поведінки людини на природі.
“Навіть, якщо дітям не вдасться реалізувати еко-проекти, їхнє розуміння важливості турботи про планету — вже добре. Вдячний вчителям, які виховують наших дітей екологічно культурними”, — вважає начальник міського управління молоді та спорту Сергій Ремез.
Чому дерева падають у містах, чому купатися не можна у річках, чому пташки вже не співають у парках? — такі запитання звучали від наймолодших учасників фестивалю — команди “Природи совість” НВО №5. Відповідь на нього діти дали своїм творчим виступом.
А ось у номінації “Авторська пісня та співана поезія” юні митці мали змогу донести повчальну думку через мікс пісень на тему: “Зміни життя — не будь байдужим”. А кращою у цій номінації стала учениця СЗОШ №12 Діана Васильєва, яка власною піснею закликала всіх людей обʼєднатися заради подолання планетарних еко-проблем.


Усе екологічне має бути модним — впевнені учасники номінації “Екомода”, яка для багатьох є найулюбленішою на фестивалі, адже креативні еко-колекції одягу щороку вражають. Для цікавих строїв діти використовували пластикові пляшки, поліетиленові пакети, стрічки, папір, домашній дрібʼязок. Вчили переробляти непотріб на щось корисне, а не забруднювати ним довкілля. У цій номінації професійне журі оцінювало повноту і виразність художніх образів, сценічність і пластику моделей, культуру виконання костюма та художнє оформлення. Кращою, на думку журі, стала колекція ЗОШ №22. “Нашу колекцію ми назвали “Арт-цикл пори року”. Її створювали протягом трьох місяців. За цей час учасники не викинули жодної пластикової пляшки і з 250 пляшок виготовили костюми, а також зі старих дисків та іншого дрібʼязку. Нашою колекцією хочемо донести людям, що клімат на Землі змінюється дуже швидко. Тому потрібно радіти кожному дню, кожному листочку і берегти його. Всього в колекції вісім суконь”, — розповіла семикласниця Юлія Насідач.


Результати робіт учасників номінації “Екопроект та фотозвіт” охочі зможуть побачити на сайтах міських управління молоді та спорту й департаменту освіти й науки. Перемогли у цій номінації вихованці НВО №28. Спеціальну грамоту отримала учениця НВК №4 Анастасія Лазарець за наукове дослідження “Екологічний аспект використання штучних квітів у культових обрядах”.
Усі учасники “Свіжого вітру-2019” отримали дипломи учасників, солодощі та спеціальні призи — вазони.
Ірина САЛІЙ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *