Екологія

Хмельницький за розумне довкілля

Світова спільнота вже не один рік поспіль попереджає про катастрофічні наслідки сучасних проблем довкілля, які потребують негайного вирішення. Забруднення повітря і води, глобальне потепління, бездумне використання природних ресурсів, вирубка лісів — усе це результат діяльності людини. Вирішення цих проблем потребуватиме чималих зусиль у багатьох сферах, водночас вони стосуються кожного з нас.

Без перебільшення, скажу, що за останні два роки в рамках концепції “Розумне довкілля” влада міста зробила велетенський крок у збереження навколишнього середовища, і факти свідчать самі про себе.
Торік містом став курсувати екобус. Він у визначені дні приймає від містян в усіх мікрорайонах токсичні побутові відходи. Задля цього салон обладнали спеціальними контейнерами. Відпрацьовані побутові відходи приймають у будь-якому вигляді. Лише термометри та енергоощадні лампи мають бути небитими, і їх потрібно приносити, загорнутими в папір.
Для кожного виду відходів — окремий контейнер. Тут можна позбутися старих телевізорів, мобільних телефонів, зарядних пристроїв та планшетів. Потім усе це складуть у спеціальні ємності та передадуть на утилізацію.
Влітку минулого року в місті встановили підземні контейнери для побутових відходів, аналогів яким в Україні немає. Баки розташовані глибоко під землею, мають герметичне дно та обладнані системою автоматичного пожежогасіння.
Також майже в усіх багатоповерхівках заварили сміттєпроводи, а замість старих баків у місті облаштували закриті майданчики з новими контейнерами для побутових відходів та для роздільного збору ПЕТ-пляшки і скла.
На вулицях міста працює сучасна комунальна техніка. Перші кроки зроблено в сміттєпереробці, запустивши процес дегазації сміттєзвалища. І це не лише позитивно вплинуло на екологію: звалищний газ переробляється в електроенергію, а й дає можливість місту заробляти на смітті.
На початку цього року Хмельницька міська рада, КП “Спецкомунтранс” та Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) підписали угоду про попереднє фінансування на суму 15 мільйонів євро для проекту інвестування в покращення інфраструктури міських твердих побутових відходів. Тож Хмельницький став другим містом в Україні, який підписав таку угоду з ЄБРР, що забезпечило інвестиційний грант у розмірі 5 мільйонів євро.
А що можемо ми, містяни? Якщо людина бажає зробити свій внесок у збереження довкілля, перед нею є безліч можливостей. Для цього не обов’язково вступати в “зелені” організації або ж саджати дерева. В умовах сучасного цифрового світу знач-ний вплив може мати навіть репост у соціальних мережах. Звісно, лайками багатьох проблем не вирішити, але інформування насправді відіграє важливу роль у підвищенні обізнаності населення.
До прикладу, зі ЗМІ багато хто вперше почув про шкоду, яку несуть довкіллю звичайні поліетиленові пакети, зокрема, що їхній термін розкладання в землі сягає 200 років, а при згорянні виділяється СО2, що нищить природу. Тим не менш більшість людей продовжує купувати їх на касах супермаркетів.
Та, щоб вирішити цю проблему, достатньо просто мати власні торбини, які людина використовуватиме знову й знову. Аби мінімізувати використання поліетиленових пакетів у місті, у серпні минулого року виконавчий комітет міської ради ухвалив рішення “Про використання поліетиленових пакетів у торговельній мережі та на ринках міста Хмельницького”. Це рішення рекомендує суб’єктам господарювання, які здійснюють підприємницьку діяльність у сфері торгівлі, пропонувати покупцям альтернативу використання одноразових поліетиленових пакетів та одноразового посуду — пакети для пакування, посуд з біологічних полімерних чи паперових матеріалів, багаторазові торбини тощо.
До рекомендацій уже дослухались торговельні мережі “Таврія В”, “АТБ”, “Економ” та інші, а також підприємці ринків міста. Покупцям пропонують на вибір використання пакетів, які містять біорозкладну добавку і при утилізації повністю розкладаються та не шкодять довкіллю, або багаторазові торбини.
Управління торгівлі Хмельницької міської ради звертається до потенційних покупців з проханням: відповідально ставитися до використання пакетів з поліетилену, при купівлі товарів обирати ті, на яких є позначка “біо”, “еко”, або зазначається термін розкладання.
Крім того, хмельничани завжди можуть, ідучи до магазину чи супермаркету, взяти з собою сумку з тканини. Адже тільки разом ми зможемо вберегти наше довкілля, здоров’я своїх дітей та онуків.
Тобто, кожен із нас може стати еко-активістом — робити хоч щось для збереження природи від руйнівного впливу людської діяльності.
Лариса СВІТЛОВСЬКА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *