Культура

Війна з перших вуст: хмельничанам покажуть унікальну виставу

У міському будинку культури завершуються репетиції вистави “Монологи війни”. Спектакль особливий: головні ролі у ньому грають не актори, а ветерани неоголошеної війни на сході України. Свої почуття, які пережили в реальних боях на передовій, вони намагатимуться донести глядачам зі сцени.

“В умовах військової та інформаційної агресії Росії наша вистава — продовження лінії фронту, — розповідає режисер “Монологів війни” Володимир Павловський. — Це наша мистецька зброя, покликана побороти байдужість суспільства. Нам важливо, щоб молодь не забувала про наших захисників, які віддають життя за кожного українця”.

Свою виставу режисер розглядає не лише як патріотичну акцію, а й як арт-терапію для колишніх бійців.

За словами Володимира Павловського, знайти на виставу учасників російсько-української війни було непросто. 80 відсотків ветеранів, яким пропонував зіграти, відмовили з різних причин. П’ятеро вирішили погодитися. У кожного з них нашарувалося багато болючих спогадів про війну. Щоб змиритися з ними, людині потрібно виговоритися.

“Тут ти не граєш, а просто розказуєш про себе, свою долю й товаришів. Насправді мені важко вийти на сцену. Бо розумію, що тут є бійці, які побачили більше за мене. Та й не про все легко говорити. Проте це корисний досвід”, — поділився учасник неоголошеної війни Роман Білик.

Крім воїнів до вистави долучилися волонтери, актори народного театру “Дзеркало”, студенти й небайдужі хмельничани. Зокрема, актори й студенти гратимуть роль так званої “темної сили”. Вона символізує російську агресію та байдужість суспільства, які оточили воїнів.

“Однією з головних тем вистави є людська байдужість. Вважаю її великою проблемою, яка руйнує нас і суспільство зсередини, — зазначає учасниця вистави Ольга Саліпа. — Долучитися до участі в “Монологах війни” вирішила спонтанно для себе, коли побачила інформацію про них у соціальній мережі. Мене зачепила тема цієї вистави. Таких проектів у нашому місті не вистачає”.

Ще однією особливістю “Монологів війни” стануть зримі пісні. Як пояснив режисер, це театральний аналог звичних відеокліпів. Тобто актори зображуватимуть на сцені суть пісень, які звучатимуть під час вистави.

Прем’єра “Монологів війни” відбудеться 20 лютого в міському будинку культури. Виставу приурочать до Дня вшанування пам’яті Героїв Небесної сотні.

Андрій ЯЩИШЕН

Фото автора

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *