Без категорії

Подвійне свято фотографії

Колекцію чорно-білих світлин зірок родом з Поділля, художні фото в стилі фентезі, характерні портрети і фото заморських тварин — усе це минулого четверга відомі на Хмельниччині митці презентували в музеї-студії фотомистецтва. Найкращими роботами обласна організація Національної спілки фотохудожників України відзначила подвійне свято: 180 річницю від створення фотографії та 30-річний ювілей спілки.

На відкриття експозиції зійшлися автори світлин та голова обласного осередку спілки Анатолій Іванов. Привітавши колег зі спільним святом, він нагадав про історію створення всеукраїнської спілки фотомитців. Каже, нині вона перетворилася у велику організацію, що має свої творчі осередки в усіх обласних центрах України. Сучасні фотомитці мають міжнародні звання Всесвітньої федерації фотомистецтва при ЮНЕСКО. Про творчі здобутки свідчать їхні численні нагороди й відзнаки. У престижних вітчизняних і зарубіжних фотоконкурсах вони завоювали понад 4000 нагород.

Діяльність спілки спрямована на розвиток та популяризацію в світі української професійної фотографії. Саме тому НСФХУ активно займається організацією масштабних фотосалонів і виставок, влаштовує навчальні семінари та майстер-класи іменитих художників, популяризує світовий досвід фотомистецтва.

До речі, у нашому місті є фотомитець, який в лавах НСФХУ з часу її заснування. Це — заслужений діяч фотомистецтв України Олександр Соленцов (на фото). За свій творчий стаж Олександр Олексійович став учасником численних національних та понад 50 міжнародних виставок. Звання заслуженого отримав у 2009 році за високу професійність та активну участь у проведенні Фестивалю мистецтв України.

Національна спілка фотохудожників усе частіше поповнюється хмельничанами. До неї входять автори світлин, яких знає і любить наше місто. Це — Ната Дмитрук, Сергій Іванов, Сергій Аніськов, Олена Лаптєва, Юрій Савін, Сергій Зисько та Марина Шавріна-Школяр.

Наш музей-студія фотомистецтва знайомила хмельничан та гостей міста з роботами цих авторів неодноразово. Намагаємося донести, що у нас є митці світового рівня. Їхня творчість — цікава, змістовна. Вона не просто дає естетичну насолоду, а й часто присвячується актуальним проблемам сучасності, знайомить глядача з невідомим, загострює увагу на особливому”, — зазначає директор музею-студії фотомистецтва Віталій Савін.

На відкриття експозиції, яка триватиме до 16 лютого, завітала заступник начальника міського управління культури і туризму Світлана Шевченко. Вона привітала авторів, вручила грамоти та подяки від міської ради.

Ірина САЛІЙ

Фото Миколи ШАФІНСЬКОГО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *