З життя громади

Уряд хоче залізти в кишеню місцевого самоврядування

Міністерство фінансів України, “допомагаючи” місцевим громадам, хоче заборонити містам зберігати кошти основних фондів на депозитах.

“Кошти, що зараховуються, не працюють на мешканців місцевих громад, натомість накопичуються та відволікаються на тривалий час з бюджетного процесу”, — так аргументують можливе нововведення у Міністерстві. Там вважають, що міста зловживають депозитами і замість того, аби вирішувати поточні проблеми, тримають гроші в банках. Натомість міста побоюються, що їхніми грошима урядовці хочуть залатати дірки в держбюджеті. Більше того, через нововведення чимало громад не дорахуються мільйонів гривень, які закладали в бюджет на 2019 рік.
В Асоціації міст України нагадують і про інший момент, про який “забули” чиновники Міністерства фінансів: чимало населених пунктів уже уклали попередні договори на депозити із банками, передусім державними, і якщо доведеться їх достроково розривати, міста втратять ще й свої гроші, як штраф. Не в кращій ситуації і банки, адже в один момент із них почнуть виводити великі суми в десятках мільярдів гривень. Це може спричинити паніку на валютному ринку та інфляцію. Тому урядників закликають уважніше поставитися до цього питання.

Чим небезпечна новація Мінфіну для Хмельницького? З цим запитанням “Проскурів” звернувся до міського голови Олександра Симчишина.
“Рішення про заборону розміщувати кошти місцевих бюджетів, на мою думку, цілком абсурдне, — пояснює міський голова. — Воно забирає у міст можливість заробляти гроші на грошах. Це відома практика і для органів влади, і для бізнесу. На депозитах ми розміщуємо тимчасово вільні кошти. Тобто сьогодні у нас є, наприклад, 60 мільйонів тимчасово вільних коштів. Ми кладемо їх на депозит у державний банк на день-два, далі знімаємо і виплачуємо зарплату бюджетній сфері або даємо аванс підряднику. Завдяки такому оперативному управлінню коштами за три роки ми заробили приблизно 52 мільйони гривень. Це вартість будівництва двох дитсадків. Якщо розміщувати тимчасово вільні кошти на депозитах нам заборонять, то вони просто лежатимуть на казначейських рахунках. У 2019 році ми планували заробити до казни міста таким чином додатково 12 мільйонів гривень. Це мінус три-чотири відремонтовані дороги”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *