Новини

Історичну реконструкцію подій столітньої давнини відтворили в Хмельницькому

Дійство відбулось у вівторок на оглядовому майданчику річки Південний Буг. Образ  Михайла Грушевського, який 22 січня 2019 року виголосив жаданий мільйонам українців Акт воз’єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки та інших учасників тих подій, відтворили актори Хмельницького муздрамтеатру.  

Після вшанування хвилиною мовчання полеглих за незалежність України актори театру ім. М.Старицького відтворили події сторічної давнини. Одягнуті в однострої делегацій УНР і ЗУНР, вони підписали Акт Злуки. Текст доленосного документа зачитав Олександр Топоринський, який зіграв Михайла Грушевського.

“Однині воєдино зливаються століттям одірвані одна від одної частини єдиної України — Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина, і Угорська Україна) і Наддніпрянська велика Україна. Здійснилися віковічні мрії, якими жили і за які вмирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка”, — цитата з тексту документа.

Опісля театралізованого дійства студенти розгорнули найбільший в області національний стяг. Його ширина сягає 14 метрів, довжина — 126 метрів.

До присутніх також звернувся заступник міського голови Володимир Гончарук.

“День Соборності — це символічний день тяжіння всього українського в єдине ціле. Українці з усіх регіонів країни показали, що вони хочуть бути однією нацією. Ми маємо щодня проявляти свою єдність, тоді нас не здолає жоден ворог”, — наголосив він.

Наприкінці патріотичної акції присутні взялися за руки, утворивши живий ланцюг, який з’єднав два береги Південного Бугу.

Андрій ЯЩИШЕН

Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *