Соціум

Міські центри ПМСД отримали збільшене фінансування

“Чемпіонами змін” назвала Нацслужба здоров’я України заклади тих міст, громад та сіл, які добре підготувалися до трансформації системи охорони здоров’я та першими уклали договори з нею. Хмельницький у числі перших. Обидва міські Центри первинної медико-санітарної допомоги нашого міста отримали в 1,5-1,8 раза більше місячне фінансування, ніж це було через державну субвенцію. Кошти виплачено відповідно до кількості пацієнтів, які підписали декларації з сімейними лікарями, терапевтами і педіатрами. І це лише початок, адже лікарі продовжують підписувати декларації з пацієнтами.

Як повідомила керівник Центру первинної медико-санітарної допомоги №1 Валентина Гесаль, укладено договори з понад 48,5 тисячі громадян, що складає 42%. За інформацією головного лікаря Центру Людмили Головко, 66 тисяч хмельничан мають тепер офіційні стосунки з лікарями, що складає 43% до потреби.

На жаль, наразі спостерігається деяке уповільнення темпів укладення декларацій на медичне обслуговування, констатує начальник міського управління охорони здоров’я Борис Ткач. І пояснює, що медичні заклади первинної допомоги, які підписали договори з Національною службою здоров’я, перейшли на механізм прямих оплат за надані пацієнтам послуги уже з 1 липня. Базовий тариф за одного декларанта складає 370 гривень, також діють вікові коефіцієнти. Додатково заклади отримуватимуть по 240 гривень за пацієнтів, які мешкають на території обслуговування закладу, але ще не підписали декларацію з лікарем. При цьому від загальної кількості таких пацієнтів щомісячно вираховуватимуть кількість осіб, які вже подали декларації про вибір лікаря. Ці тарифи затверджені Постановою Кабінету Міністрів від 25 квітня 2018 року. Наразі оголошена друга хвиля підписання договорів між медичними закладами та НСЗУ.

Вікторія СТАНДРІЙЧУК

Фото зі сайту Хмельницької міської ради

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *