Соціум

“Щаслива родина — міцна Україна!”

Таку назву мав форум з пропаганди міцної, здорової, захищеної державою сімʼї, що відбувся 3 травня в обласному академічному музично-драматичному театрі ім. М.Старицького. Відповідальним за проведення масштабного заходу, у програмі якого відбулося й чимало майстер-класів, дискусій, спілкування у фахових групах, став голова обласного форуму сімʼї  Володимир Швець.

Про необхідність збереження традиційної української родини під час свого вітального слова наголосив міський голова Олександр Симчишин.

Учасників форуму  привітав Хмельницький міський голова Олександр Симчишин, а благословив захід голова Хмельницької Духовної ради, Митрополит Хмельницький і Кам’янець-Подільський Антоній (Махота). Поважним гостем заходу став кандидат філософських наук, доцент кафедри культурології Національного педагогічного університету ім. М.Драгоманова, організатор Всеукраїнського сімейного форуму Адріан Буковинський. Він акцентував, що в Україні різними методами має підтримуватися повноцінна сімʼя, де є батько і мати.

“Лякає кількість неповних сімей, де діти живуть переважно без батька. Належного чоловічого виховання не отримують вони і в школі, де педагоги в основному жінки. Це негативно впливає на розвиток особистості хлопчиків, – б’є на сполох Адріан Буковинський. – Проблемою є й те, що, на жаль, батьки втрачають авторитет в очах своїх дітей. За даними опитування школярів “З ким ви радитеся, щоб вирішити власні проблеми?”, дуже малий відсоток відповіли “з батьками”, решта дітей не радяться ні з ким або з ровесниками”.

“Лякає кількість неповних сімей, де діти живуть переважно без батька”, – Адріан Буковинський.

Науковець вважає, що вирішувати проблему сімʼї потрібно у державній сімейній політиці, освіті, громадському секторі, медіа-просторі, релігійному середовищі. Для цього вже по завершенню форуму запропонував виокремити активні групи, які мають цим займатися у різних сферах.

На вихованні сімей у християнських традиціях наголосив священик Римо-католицької церкви Ян Нємєц, зазначивши, що саме церква має пропагувати здорові сімейні цінності. Разом з тим мають активізуватися християнські школи, де дітям розповідатимуть про цнотливий спосіб життя до шлюбу, основаному на любові, лише тоді сімʼя буде щасливою.

Великий вплив на сімʼю має й сфера освіти. Так вважає учасниця форуму, заступник директора обласного департаменту освіти і науки Тетяна Дупляк. Разом з організаторами форуму вона переймається розробкою сімейної стратегії в освіті. Наголошує на бовʼязковому впровадженні у навчальних закладах програм підготовки молоді до подружнього життя та формуванні відповідального батьківства (курси лекцій “Основи сімʼї”, “Психологія сімейного життя”, “Відповідальне батьківство”…), сформованих на науково-культурній спадщині та духовно-моральних принципах українського суспільства. В інститутах післядипломної освіти слід запровадити курси підвищення кваліфікації фахівців, які читатимуть ці лекції. Також, вважають експерти, потрібно сприяти поширенню та впровадженню у шкільний навчально-виховний процес курсів та заходів, що пропагують та прищеплюють сімейні цінності учнівській молоді. Слід відмовитися від секс-просвіти у школах і перейти до статевого виховання як частини морального виховання. Важливо створити структуру центрів сімʼї, які надаватимуть консультації учням та студентам у питаннях дошлюбних, сімейних стосунків та в кризових ситуаціях. Спільні сімейні заходи, які організовуватимуться в школах, також сприятимуть зміцненню родин.

Благословив захід голова Хмельницької Духовної ради, Митрополит Хмельницький і Кам’янець-Подільський Антоній (Махота).

Для вдосконалення інституту сімʼї слід також орієнтуватися на кращий європейський досвід. Але тут, вважає більшість учасників форуму, є чимало неприйнятного для традиційного світогляду українців. Насамперед ідеться про легалізацію одностатевих шлюбів, противником яких є учасник форуму, кандидат юридичних наук, член міської Духовної ради Валерій Хома. Він вважає, що нинішнє законодавство, зокрема деякі нещодавні зміни та ті, які готуються,  спотворять сімейні цінності. Найбільше його обурює можлива зміна до статті 51 Конституції України, де можуть вилучити слова “чоловік” та “жінка” і замінити їх на узагальнене визначення “кожен має право на шлюб”. Для цього, на його думку, вже розробляється законопроект “Про цивільні партнерства”.

Про явище нетрадиційної сексуальної орієнтації нині знають навіть школярі. Водночас світова спільнота досі не може його однозначно пояснити і врешті вирішити: чи це суспільна хвороба, яку можна вилікувати, чи природне явище, замовчувати і відштовхувати яке абсурдно і дійсно негуманно стосовно її представників. Тут на всіх рівнях потрібно бути делікатним і розсудливим. Звісно ж, пропагувати одностатеві стосунки не слід, бо лише традиційна сімʼя — спосіб продовження нації. Але українці не мають бути заангажовані та несвідомі. Можна зупинити лише надмірну популяризацію нетрадиційних сексуальних стосунків, знайти золоту середину щодо цього. А взагалі тут за справу мають взятися фахові лікарі та психологи і вже після їхніх досліджень, з’ясування причин народження чи формування людей з нетрадиційною сексуальною орієнтацією, професійної резолюції про їх сприйняття — законодавці. Адже головне, щоб кожна сімʼя була щасливою!

Про те, як ставляться до представників одностатевої любові за кордоном, навіть долучають їх до виховання дітей, розповіла директор християнського НВК “Мої обрії” Тетяна Гаркун. Врешті, наголосила вона, дещо заспокоює, що  для українського суспільства це нонсенс, а не державна норма.

Для запобігання надміру інформації про нетрадиційні способи любові учасники форуму пропонують проводити й загальноміські заходи, акції, які пропагують здорову повноцінну сімʼю. Так, уже 20 травня відбудеться марш за повноцінну традиційну сімʼю.

Саме таку сімʼю потрібно захищати на державному рівні. Для цього учасники форуму пропонують створити Міністерство сімʼї і молоді, аби на законодавчому рівні не допустити прийняття законів і поправок до них, які прямо чи опосередковано порушують інтереси сімʼї. Пропаганда сімейних цінностей має бути і в громадському секторі та корпоративних культурах (бізнес, спорт, шоу-бізнес). Є пропозиція створювати та інтегрувати просімейні концепції в корпоративну політику компаній. Також  організовувати та проводити корпоративні сімейні канікули (квести) у мальовничих місцях України та за її межами. Представникам бізнесу пропонують брати участь у просімейних заходах на національному та локальному рівнях, створювати в інформаційному полі моделі успішної сімʼї через соціальну рекламу, флешмоби на вулицях, поширення відео в Інтернеті. Має розвиватися просімейний молодіжний рух через молодіжну програму “Сімʼя — це круто”… Один із найближчих років  оголосити Роком сімʼї в Україні.

Про державні та міські програми, що стосуються  підтримки сім’ї, родини розповів начальник міського управління праці та соціального захисту населення Слов’ян Воронецький. У місті діють дитячі будинки, зокрема сімейного типу,  громадські приймальні, куди можуть звернутися соціально незахищені та багатодітні сімʼї. Так, незабаром на вул. Пилипчука, 10 відкриється вже пʼята така приймальня.

За результатами форуму складено резолюційний лист до вищих органів влади України.

Подібні форуми відбудуться і в інших містах, Хмельницький же відкрив марафон, який підтримали кілька областей.

Ірина САЛІЙ

Фото Андрія ЯЩИШЕНА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *